Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев е дал обяснения във ВКП за списъка на Петков, след решението на КС очаква вендета

Закон и ред

Гешев е дал обяснения във ВКП за списъка на Петков, след решението на КС очаква вендета

Гешев е дал обяснения във ВКП за списъка на Петков, след решението на КС очаква вендета - Tribune.bg
Снимка:

„Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета“. Така коментира Иван Гешев пред БТА решението на КС, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства.

Той е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) по повод списъка с лица, цитиран вчера на брифинг от премиера Кирил Петков. Гешев обяснява, че на срещата с премиера миналата седмица Петков е прочел списък имена, част от които вчера са били споменати на пресконференцията в Министерски съвет от самия Петков.

Гешев посочи, че причината за срещата му с премиера е желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт.

„Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани“, каза Гешев.


Топ новини

виж още
Актуална тема