Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев иска европейски еквивалент на закона „Магнитски”

Закон и ред

Гешев иска европейски еквивалент на закона „Магнитски”

Гешев иска европейски еквивалент на закона Магнитски - Tribune.bg
Снимка:

Обвинител номер 1 каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България

В ЕС трябва да бъде приет еквивалент на американския закон „Магнитски” и след това този закон да  бъде пренесен в националните законодателства на страните членки. Това каза в интервю за „Хоризонт” главният прокурор Иван Гешев.  

„Чисто юридически, моето становище е, че трябва да има в ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“.

Гешев каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота. Предишният конкурс се провали поради липса на желаещи. За отношенията си с главния прокурор на ЕС той каза:

„Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори - прави голяма грешка”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати