Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Националната следствена служба разследва кабинета "Петков"

Закон и ред

Гешев: Националната следствена служба разследва кабинета "Петков"

Гешев: Националната следствена служба разследва кабинета Петков - Tribune.bg
Снимка:

Националната следствена служба (НСлС) разследва кабинета "Петков". Това заяви по време на срещата си с Парламентарната група на ГЕРБ-СДС главният прокурор Иван Гешев. Разследването е по сигнала на ГЕРБ за купуване на газ от посредници на по-високи цени.

Главният прокурор Иван Гешев разговаря с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Вчера той се срещна с парламентарната група на „Български възход“.

 Десислава Атанасова изтъкна, че срещата има за цел конструктивен диалог, по време на която да бъдат изложени намерения за законодателни промени, свързани с обществените очаквания и подчерта, че Народното събрание взе решение да сформира Комисия по конституционните въпроси.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че има реална опасност от пълен провал в борбата с престъпността. Според него всеки, който има усещане за държавност, трябва да знае, че между институциите трябва да има взаимодействие, като част от това взаимодействие той разбира именно диалога с народните представители и с парламентарните групи. Гешев уточни, че правилният термин е правосъдна реформа, а не съдебна.

„През последните години продължаваме да представяме своите експертни становища, но няма как да се постигне прогрес, включително в борбата с престъпността, без институциите да си взаимодействат и да си говорят”, смята той.

Атанасова подчерта, че престъпността е криза, заплашваща държавата, така че и тя, и колегите ѝ са най-сериозните радетели за този диалог между институциите.

„На сблъсъка между институциите се дължат и сериозните промени в държавата“, добави тя и подчерта, че отказът от диалог води до трагични последствия.

По повод сблъсъка между институциите Даниел Митов заяви, че започва да остава с впечатлението, че може би има и нещо друго.

 „Често си говорим вървят ли определени разследвания, взема ли прокуратурата отношение“, каза той и се обърна към главния прокурор с думите: „Вие малко простихме на бившия премиер, когато подаде неверни документи“. Митов посочи и други сигнали – посредниците за газа, на които също Прокуратурата не е обърнала внимание.

По думите на Гешев дори по времето на някои министри на вътрешните работи не е имало такава липса на комуникация между отделните власти. Той подчерта, че обществените очаквания за бързина не са реалистични на фона на процеса на работа и предизвикателствата, пред които са изправени магистратите.

„Ние сме наясно с проблемите в Прокуратурата, не искам да се оправдавам“, каза той, но уточни, че всеки различен случай, когато има някакъв провал, е възможно причините да са различни, включително и законодателни.

Гешев е категоричен, че трябва да се решават реалните проблеми и е съгласен те да бъдат дискутирани, но трябва реална правна реформа във всички звена на правоохранителната система.

„Не може да има независимост без контрол, не може да има справедливост, без да има мерки за контрол“, смята главният прокурор.

На среща с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, главният прокурор Иван Гешев коментира, че е отправил покана за диалог и с народните представители от „Демократична България“, при това още в предходния парламент. „Надявам се народните представители от „Демократична България“, на които изпратих покана и в предишното Народно събрание, също да участват в този диалог. Липсата на участие и желание за разговор ще означава три неща – страх, липса на аргументи или и двете“, заяви главният прокурор.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати