Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев дава закриването на спецправосъдието на Конституционния съд: Трябва да се срамуват (ВИДЕО)

Закон и ред

Гешев дава закриването на спецправосъдието на Конституционния съд: Трябва да се срамуват (ВИДЕО)

„Говорят за върховенство на закона, а се опитват да въведат лустрация на магистрати”, каза главният прокурор в обръщение към служителите в спецпрокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев направи обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура. Повод станаха промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури.

Пред магистратите той съобщи, че, предвид противоконституционността на приетите промени в ЗСВ, предстои да бъде сезиран Конституционния съд.  

„Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията”, заяви главният прокурор.

По думите му са постигнати безспорни резултати, които са признати и от европейските ни партньори.

„Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят, а се очакваше обратното. Затова сте „виновни”, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани, което не е правено след 89-та година. „Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте „виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително вероятно и политическо”, каза Гешев. 

Според него тези, които са закрили спецправосъдието трябва да се срамуват и цитира поговорката: „Не ме случай какво говоря, а ме гледай какво правя”. 

„Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати. Това предстои да се реши от КС следващите дни и на основно европейски принципи. И това някои разбират като върховенство на правото –  „изселване на магистрати” като те разпределят по градове като в 89-та. Явно това е върховенството на закона, явно някои така разбират демокрацията”, каза Гешев пред магистратите. 

„Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура. Ръководството на прокуратурата стои твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя. За съжаление цената от всичко това, което ще се случи, ще платят българските граждани. А цената е регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза. Тук въпросът е кой има интерес? Тези, които хората наричат „олигархия“ и „мафия“, заяви в заключение главният прокурор като отново им благодари за работата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети