Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев за разследването за случайното разпределение: Това може да е коронавирус в съдебната система

Закон и ред

Гешев за разследването за случайното разпределение: Това може да е коронавирус в съдебната система

Гешев за разследването за случайното разпределение: Това може да е коронавирус в съдебната система - Tribune.bg
Снимка:

„Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани.“ Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БНТ разследването на прокуратурата дали се манипулира системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигнал до прокуратурата е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата.

„Накратко ще го кажа по следния начин. Всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. Да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища“, заяви Гешев.

Одиторите обаче не са получили достъп до централния сървър и така не могат да проверят данните за достъп до системата от IP адреси, които са извън съдилищата, както и данни, че в системата е влизано в нощни часове. Достъпът е отказан от служители в администрацията на Висшия съдебен съвет, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Да се каже! Имат ли право тези служители да отказват?!?
03.04.2020 19:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети