Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Закриването на спецпрокуратурата доведе до пълна липса на присъди за ключови престъпници

Закон и ред

Гешев: Закриването на спецпрокуратурата доведе до пълна липса на присъди за ключови престъпници

Гешев: Закриването на спецпрокуратурата доведе до пълна липса на присъди за ключови престъпници - Tribune.bg
Снимка:

Никой не е застрахован, че дрогиран шофьор няма да отнесе невинен човек. Това с дрогираните шофьори вече е пандемия. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на семинар с представители на баварската прокуратура в Поморие, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Същото е като тези, дето употребяват алкохол и карат. Ние имаме внесено предложение още преди две години, но никой не го интересува. Да чухте една мрежа за наркотици да е разбита в последните месеци или година? Чета в сайт: Гешев казвал, че няма престъпна мрежа за наркотици, но миналата седмица хванаха един килограм. Какво значение има дали си хванал един килограм? Една престъпна мрежа плаща - теоритично, за да удари друга престъпна група, за да върви бизнеса на първата - теоритично. И какво? Хващаш един килограм, но мрежата продължава да съществува. И какво правиш? - Нищо! Групата продължава да съществува. И какъв е резултата? - дрога навсякъде, дрогирани и пияни шофьори, и никой не е в безопасност.

Казвам ви, трябва да решаваме най-важните проблеми, допълни Гешев.

Не мога да изземвам правомощия на други органи - не съставям актове, не изземвам коли, не разследвам престъпления - прокуратурата действа когато някой разкрие престъпление и сигнализира прокуратурата.

Навсякъде има местен криминален авторитет. Кой ще разследва, например, в Поморие и Бургас, като всички се познават? Това ще е последствието от закриването на спецпрокуратурата, което си беше чисто "законодателно безобразие". И не че беше безгрешна спецпрокуратурата, но да се разваля едно работещо нещо - сравнително най-доброто, и да се върнем към неработещото, е трагедия. В малкия град всички се познават, как да се прави разследване така?, попита още главният прокурор.

Нямам право по Конституция да коментирам темата дали ще вляза в политиката, мога само да кажа, че - за съжаление, - нищо не може да се промени без политика. Може да си удряш главата в стената, да се стараеш, и някой в НС да ти казва, че "това е политическо решение" /за закриването на спецправосъдието - бел. ред./. Значи, може да не е правилно, може да не е в интерес на гражданите, но е политическо решение, допълни Гешев. Няма да коментирам, че някой евентуално може да е взел бонбони, например, за това решение. Просто си правят ПР, и никой не слуша професионалистите.

Знаете ли как се кумулира и се прави общото наказание? Когато има 4 присъди, съдът, който последно е постановил присъдата, трябва да определи общото наказание от предишните три. Само че като последната присъда е на спецсъд и той е закрит вече, как този човек ще влезе в затвора?, попита още Гешев. Ще ви кажа: няма да влезе!

През юли 70-80% от СРС-тата, които са се ползвали от спецпрокуратурата, бяха прекратени, защото щяха да са незаконни след закриването на съда. Става въпрос и за международни разследвания с нашите партньори. Да сте чули за сериозна престъпна група, която е задържана, и е с повдигнати обвинения? Няма такава. Вижте колко случая и присъди имаше на месец при действието на специализираната прокуратура, посъветва главният прокурор и допълни, че може да не са били достатъчно, но е имало някакви, досега няма нито една.

Очевидно някой е щастлив, но определено не са българските граждани, не съм и аз. Като гледам какви коли карат някои тук, сигурно и те са щастливи.

Възхищавам се на Германия: политиците слушат какво говорят професионалистите: а тук никой не слуша! 30 години се говори за законодателна реформа, и сега е пълна трагедия. Законодателната реформа - ако я онагледя така общо, е една луксозна кола, която се нужда от ремонт на двигателя. С много хубаво купе е и с много хубави гуми. Някои хора казват, че проблемът е в гумите, а не в двигателя, защото искат да продада гумите. И собственикът, който не разбира, казва: добре, ще сменим гумите с по-евтини. Сменя гумите, но колата пак не върви. А този, който вече е взел гумите, ги продава. Това е съдебната реформа, и българските граждани трябва да го знаят. Шест години от живота ми отидоха, за да създадем нещо европейско, каквото беше специализираната структура. И всичко отиде на вятъра, допълни Гешев.


Етикети Иван Гешев
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати