Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Главният прокурор Иван Гешев: Не може да има китайски стени между властите

Закон и ред

Главният прокурор Иван Гешев: Не може да има китайски стени между властите

Главният прокурор Иван Гешев: Не може да има китайски стени между властите - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев разговаря с главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Срещата по думите на Янев е организирана в отговор на 240-те писма на Иван Гешев до народните представители. „Ние от „Български възход го приемаме като знак за протегната ръка и знак за конструктивен диалог и партньорство между институциите, защото това е смисълът на функционирането на институциите“, каза той.

Според него такъв разговор е необходим не само, за да бъде чут гласът на българските магистрати. „Широкото разбиране на гражданите в обществото не е много сигурно какво искаме да постигнем, свързано със съдебната реформа и да видим фокусът и препоръките на нашите европейски партньори“, обясни Янев и допълни, че от БВ са готови за взаимодействие по отношение на законодателните инициативи.

„Институцията, която представлявате, е най-точна и детайлна по отношение на наказателното право“, обърна се Янев към главния прокурор. Според лидера на БВ наболели въпроси в обществото се нуждаят от спешно решаване. Янев изрази готовност да се работи така, че законодателната и съдебната власт да водят диалог, от който следва да се намерят пресечните точки за правилни и в интерес на българските граждани решения.

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна заяви, че изразява благодарност за поканата да участва в този диалог. “Едва ли днес можем да решим всички проблеми, но можем да поставим едно добро начало”, смята той. По думите му разделението на властите предполага не само разделение, но и взаимодействие между тях. „Не може да има китайски стени между тях“, подчерта Гешев особено в сегмента на борбата с престъпността.

Главният прокурор съобщи, че освен от БВ, е получил покани за срещи от още три парламентарни групи.

Той е категоричен, че българските граждани очакват всички власти да работят, за да им решат проблемите. „Ние сме тук и причината за 240 писма е, че съм загрижен от провала на българската държава с борбата с престъпността“, каза Гешев и добави, че борбата с престъпността е отговорност на всички власти.

Той е категоричен, че ако няма връзка между отделните звена – служби за сигурност, съд и прокуратура, то няма как да бъде решено каквото и да било, защото ако службите не разкрият дадено престъпление, няма как то да стигне до съд и до прокуратура.

Според него е крайно време най-после да бъде чут гласът на действащите магистрати – следователи, прокурори, съдии, но и на научната общност, като например проф. Герджиков, Даниел Вълчев, проф. Киров, проф. Панайотов и др., защото това са хора, които знаят реалните проблеми.

„Ние пледираме да има диалог между институциите и проблемите трябва да бъдат решавани веднага съгласно закона и законовите процедури“, обясни главният прокурор и добави, че ако не се подобри ситуацията, тези проблеми или ще се задълбочат, или ще станат нерешими.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати