Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разбиха най-модерната печатница за фалшиви пари, хотел на Слънчев бряг бълвал долари и евро (СНИМКИ/ВИДЕО)

Закон и ред

Разбиха най-модерната печатница за фалшиви пари, хотел на Слънчев бряг бълвал долари и евро (СНИМКИ/ВИДЕО)

11 млн. евро и близо 2 млн. долара открити в мазето и в тайни квартири

Специализираната прокуратура се похвали, че е разбила технологично най-модерната печатница за фалшиви пари у нас. Разследващите са влезли в мазето на хотел „ Кантилена“ на Слънчев бряг в момента на печатане на фалшивите пари.

Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова съобщи, че четири са задържаните лица, като между тях е и собственикът на хотела. Хванатите над 11 млн. евро и около 2 млн. долара са открити в мазето на хотела, така и в тайни квартири. Подобна печатници работи веднъж на няколко години и е постижение, че лицата са установени в момент на производство на фалшиви пари, похвалиха се от Прокуратурата. Според разследващите банкнотите от 500 и 100 евро са предлагани на купувачи срещу 6% от цената им, а доларовите купюри за 20 на сто от цената.

Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, съобщи, че наблюдението на лицата е започнало от януари тази година, а в хода на разследването са използвани всички възможности на СРС-та.

„Самите обекти си мислеха, че се крият“, сподели той и призна, че от 35 години у нас не е разкрита толкова модерна печатница, която бълва фалшиви 500 евро, 100 евро и 50 долара, като не пропуска нито едно от известните защити на банкнотите. Затова намерените фалшиви евро и долари ще бъдат предоставени за експертиза на Европол.

„По този случай може да се напише книга“, допълни Спиридонов. Той допълни, че българската страна е получила помощ от Европол и Сикрет сървис.

Утре Специализираната прокуратура ще иска налагането на мярка „задържане под стража“.

Автор: Моника Гаджанова  

 


Коментари (1)

Боби Службите не спират да разбиват незаконни дейности, работи се браво на тях
22.10.2018 16:04 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема