Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. И майката на Николай Банев ще бъде привлечена към наказателна отговорност

Закон и ред

И майката на Николай Банев ще бъде привлечена към наказателна отговорност

Снимка:

Прокуратурата: Баневи са изпрали над половин милиард евро

Николай и Евгения Баневи вече са със седем обвинения за различни престъпления, става ясно от съобщението на прокуратурата. Сред тях е и за пране на пари в размер на над половин милиард евро.

Прокуратурата ги обвинява в пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева. Разследването проверява и сигнали за побои и заплахи спрямо служители в предприятията на Баневи.

Сред другите обвинения срещу тях са за ръководене на организирана престъпна група от Николай Банев и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група. Обвинени са и за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД, “Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.

Освен това Баневи са избегнали установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като управляващи „Елма“АД. Имат обвинение и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Двамата бяха екстрадирани днес от Франция, като са задържани за срок от 72 часа. Още утре държавното обвинение ще поиска постоянен арест за бизнесмените.

Майката на бизнесмена Николай Банев – Мария, също ще бъде привлечена към наказателна отговорност. Това обяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според прокуратурата майката на Банев е участвала в управлението на множество дружества от Холдинга, тя е разпореждала, вземала е пари от касата и има участие в прането на пари.

Заради напредналата ѝ възраст за Мария Банева ще бъде поискана по-лека мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

Според прокуратурата групата е сформирана септември 2005 г. и действа до октомври 2018 г.

„Този кръг е приватизирал около 2/3 от работещите предприятия в България, според информацията в интернет. Дори и една трета да са – всички тези предприятия сега не работят. Много хора са останали без работа през годините. Има и самоубийства“, коментира Гешев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив