Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иманяри крили в тайници под земята над 1500 антики

Закон и ред

Иманяри крили в тайници под земята над 1500 антики

Снимка:

40 археолози правят експертиза на откритото при най-голямата операция на Специализираната прокуратура

След претърсване на къща в Симеоновград, което е продължило 3 дни, разследващите незаконната търговия с антични предмети са намерили над 1500 златни и сребърни експоната, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Той определи операцията на Специализираната прокуратура за „най-добрата през последните 35 години“.

При претърсването на къщата вниманието на разследващите било привлечено от многото пирони и железни предмети, пръснати в двора, за да затруднят засичането на ценности, поясни Иван Гешев. По думите му цялата къща и дворът й били пълни с тайници.

Бидон в мазето бил пълен със златни и сребърни предмети. В пластмасови тайници, заровени на 60 и 80 см дълбочина в двора, също се криели уникални предмети с голяма културно-историческа стойност.

Заместник главният прокурор обяви, че експертиза на намереното се прави в момента от 40 археолози на Националния археологически музей. Археолозите ще направят и предварителна селекция на предметите, за да бъдат изложени те на по-късен етап на вниманието на публиката.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема