Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ива Митева реши да съди парламента заради уволнението си

Закон и ред

Ива Митева реши да съди парламента заради уволнението си

Ива Митева реши да съди парламента заради уволнението си - Tribune.bg
Снимка:

Бившият председател на Народното събрание съди парламента заради уволнението си. Тя подала жалбата си в Административния съд в София и от справка на сайта му става ясно, че жалбата е уважена и делото е насрочено за 21 февруари. Съдът е дал ход на 22 ноември, но тогава жалбоподателката е отсъствала и е била представлявана само от адвоката си.

По искане на защитата съдът приема, че ще бъде изслушан и свидетел - шефката на звеното за човешки ресурси в парламента. Съдът е изискал от парламента и справки с поименния състав на всички щатни служители и длъжности в закритата дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС", която оглавяваше Митева.

Такива справки са изискани от НС и за дирекцията "Парламентарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", както и за новоразкритата на 10 октомври 2023 дирекция на мястото на закритите две, наречена "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на ЕС".

Ива Митева беше освободена от работа на същата дата, като тогава от парламента съобщиха, че е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание, с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Закрита е дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз", а длъжността директор съответно е съкратена. Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", която се преименува на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз".

Ива Митева тогава коментира, че отстраняването ѝ е "политическа репресия". И обяви, че ще обжалва уволнението си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати