Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев: АПБ подкрепя прокурорите от всички външни атаки и административен натиск

Закон и ред

Иван Гешев: АПБ подкрепя прокурорите от всички външни атаки и административен натиск

Иван Гешев: АПБ подкрепя прокурорите от всички външни атаки и административен натиск - Tribune.bg
Снимка:

„Асоциацията на прокурорите в България подкрепя българските прокурори от всички външни атаки – медийни, политически, както и от административен натиск. Горд съм да съм част от тази съсловна организация.“ Това каза главният прокурор Иван Гешев на тържествената конференция по повод 25 години от създаването на АПБ.

По думите на главния прокурор няма по-голяма подкрепа от това да бъдеш подкрепен и защитен на първо място от колегите си, независими кой какво ще говори за теб.

„Това дава импулс, сила, за да можеш да работиш в интерес на българските граждани и върховенството на закона", отбеляза той.

Гешев подчерта, че съдебната система е била подложена на безпрецедентен натиск, но от съсловната организация подкрепиха своите колеги.

„АПБ показа съпричастност чувство, на емпатия към проблемите на българските граждани, които не са част от съдебната власт", каза той и припомни редица безпрецедентни инициативи, организирани от АПБ, като например акциите за даряване на кръвна плазма, паметникът на американския президент Удроу Уилсън. Главният прокурор отбеляза също така и приноса на българските юристи за спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Той уточни, че през 2023 г. се предвижда реализирането на паметник, посветен на годишнината от спасяването на българските евреи.

„Който върви по криви пътища, ще падне рязко", категоричен е Гешев и добави, че самият факт, че вече 25 години АПБ осъществява своята дейност и инициативи, означава, че се върви по правилния път.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов заяви, че е горд от постиженията на АПБ. Той подчерта, че политически фигури отправят злостни, некоректни нападки и прилагат опорки по отношение на съдебната система и българските магистрати.

„Вашият глас трябва да бъде чут“, обърна се Сарафов към прокурорите и следователите. По думите му трябва да се чуе гласът на правоприлагащите магистрати, защото именно те са на терен.

Асоциацията на прокурорите в България е учредена на 28 март 1997 г., като нейни основатели са 15 души. С течение на времето АПБ се разраства и към момента членовете ѝ достигат 500 души.

АПБ допринася за положителната репутация на българските прокурори, като се ангажира с редица инициативи. Българските прокурори заслужават нормална среда на работа и уважение, за да могат спокойно да усъществяват своята дейност.

По време на тържественото събитие беше представен филм за историята и развитието на АПБ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати