Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев е третият главен, който е мишена на всевъзможни компромати

Закон и ред

Иван Гешев е третият главен, който е мишена на всевъзможни компромати

Снимка:

Забележителна е глупостта, в която сценаристите на войната срещу прокуратурата въвлякоха и трима служебни министри, които трябва да изфабрикуват начин да верифицират „фалшивата новина“ за невалидната диплома на обвинител №1, пише в свой анализ „Труд“ по повод поредната статия срещу Иван Гешев.

Две сюжетни линии са на вниманието на обществото след отминалите парламентарни предсрочни избори. Логично – едната е свързана с въпроса – ще има ли този път правителство на малцинството или тази година ще се ходи на трети избори за Народно събрание. Втората е с близо 25-годишна давност и се върти около въпроса - ще бъде ли овладявана прокуратурата чрез смяната на обвинител №1. Ако по първата тема отговорът предстои до дни, то по втората ескалацията тепърва предстои, а атакуващите отдавна изпуснаха мярката, като започнаха да си служат с абсурдни методи и дори с откровени лъжи.

Иван Гешев е третият главен прокурор от началото на прехода, след Никола Филчев и Сотир Цацаров, който е мишена на всевъзможни компромати. Докато ръководеха прокуратурата двамата предшественици на настоящия обвинител №1 научиха за себе си „ужасяващи неща“, макар и дълбоко неверни. Това нямаше да е толкова сериозен проблем, ако в опитите си да овладеят прокуратурата противниците й не уронваха престижа на институцията и не целяха дискредитирането й пред обществото. Конкретната личност на главния прокурор никога не е била причината за войната срещу държавното обвинение, тя е необходимата мишена, която да фокусира продължаващото вече над две десетилетие сатанизиране на цялата прокуратура, във все така неуспешно продължаващия опит по нейното овладяване.

Заради това не е изненада, че в рамките на последния горещ политически месец, Иван Гешев научи как след близо 30 години, изведнъж е с „невалидна“ диплома по право или че той (под формата на И.Г.) или негови близки са били в списък на политици и магистрати с недекларирани сметки и имоти в чужбина. Апропо, нито Гешев, нито член на семейството му, фигурират изобщо в т.нар. „списък 38“, но това не пречи зле скалъпеният компромат да залива жълти сайтове и профили на професионални тролове във фейсбук. Фабрикуваните фейкове наистина стават все по-абсурдни. На този фон е добре да си припомним как преди седем години Гешев е бил описан като мъченик в публикация с почти героичното заглавие „Изселеният прокурор“.

В първия брой на седмичника „Капитал“ за 2014 г. се появява статия за обвинител от Софийска градска прокуратура, който е командирован за три месеца в Перник. В публикацията се твърди, че това е станало, защото Гешев бил отказал да подпише обвинителен акт срещу един от най-крупните бизнесмени в областта на ядрената енергетика у нас Богомил Манчев. За наказание прокурорът Гешев бил „заточен“ в Перник от Цацаров, внушава изданието. Неназован автор дори търси Гешев, очевидно, за да може чрез него да бъде уязвен тогавашният обвинител №1 Сотир Цацаров, който се разправял с неудобните прокурори като ги пращал в заточение. Тази позабравена статия показва колко безпринципни са поръчителите на хибридната пропаганда срещу държавното обвинение. Няма никакво съмнение, че ако в онзи момент Гешев бе атакувал Цацаров, каквато очевидно е била целта на „Капитал“, то той незабавно щеше да бъде канонизиран за първия „въстанал прокурор“, а може би днес Христо Иванов щеше да го номинира за обвинител №1.

Илюзиите на олигархията са едно, реалността обаче е друга. Заради това днес същият този „Капитал“ пише оди за Бойко Рашков, който в нарушения на основополагащи демократични принципи на разделението на властите, а и в разрез с професионалните стандарти за взаимодействие между правоохранителните институции, трети месец сее разруха и омраза срещу прокуратурата в услуга на назначилия го за служебен вътрешен министър държавен глава.

Също толкова забележителна е глупостта, в която сценаристите на войната срещу прокуратурата въвлякоха и служебните министри на МВР, на правосъдието и на образуванието, които трябва да изфабрикуват начин, по който да верифицират „фалшивата новина“ за невалидната диплома на Иван Гешев от Висшия институт на МВР.

В две публикации „Труд“ представи безспорни факти, от които става ясно, че Гешев, както и още стотици действащи български юристи – прокурори, следователи, съдии, нотариуси, адвокати, са придобили юридическото си образование по всички действащи към онзи момент регламенти. Депутатът Николай Хаджигенов, чиято медийна кариера на адвокат стартира по времето, по което Цветан Василев намери убежище от разследващите го за фалита на КТБ в недалечен Белград, обаче, пратил цели три въпроса до служебните министри Рашков, Стоилов и Денков, в които ги пита за дипломата на Гешев. За всеки е ясно, че подобно питане е породено от фиксацията на Цветан Василев към пратилия го на съд за банкрута на КТБ прокурор Иван Гешев. Важното е обаче пропагандата да върви, а образът на Гешев сатанизиран.

Остава да разберем дали изкушен или заставен, а може би и двете, някои от адресатите на питането на Хаджигенов, ще се включи в мръсната война срещу независимостта на прокуратурата чрез компроматни атаки срещу нейния ръководител. Добре би било, ако все пак някой от служебно назначените от Румен Радев министри е решил да го прави, то преди това да се запознае с параграф 5 от Преходните и заключителни разпоредби на приетия през 1991 г. Закон за министерство на вътрешните работи (отм. през 1997 г.), който регламентира преобразуването на Висшия институт на МВР във ВИПОНД. В ал. 2 на параграф 5 ясно е посочено, че „обучаемите, приети по реда на отменения Указ (№2415/1987г.), запазват правото си да придобият гражданска специалност „Право“. Такъв е случаят не само с получилия юридическото си образование през 1994 г. Иван Гешев, а и със заместника му Борислав Сарафов, когото Бойко Рашков сезира с измисления си сигнал за престъпления на главния прокурор, както и още стотици уважавани юристи, сред които действащ конституционен съдия, бивш председател на Върховния административен съд, съдия във Върховния касационен съд и множество адвокати.  

КапиталКапитал


Етикети Иван Гешев

Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още