Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Основи на правото: Следователите обясниха на Рашков, че не могат да образуват досъдебни производства

Закон и ред

Основи на правото: Следователите обясниха на Рашков, че не могат да образуват досъдебни производства

Снимка:

Служебният вътрешен министър преподава право на студенти, но не успя да адресира сигналите си до подходящите институции

Националната следствена служба е препратила сигнала на Бойко Рашков срещу Иван Гешев, адресиран до органа, към Специализираната прокуратура. Това се казва в позиция до медиите, разпространена от НСлС. Следователите в най-общи линии обясняват на служебния вътрешен министър, който иначе е юрист, че те нямат правомощия да образуват досъдебни производства.

Ето какво гласи съобщението им:

Днес, 27.07.2021 г., в Националната следствена служба е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК. Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор.“

Това е вторият орган за днес, който препраща сигнала на Рашков към компетентната институция. Служебният вицепремиер, назначен от Румен Радев, преподава право на студенти в УНСС.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още