Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Изтекла давност: НАП няма да плаща 5 млн. лева глоба за теча на данни

Закон и ред

Изтекла давност: НАП няма да плаща 5 млн. лева глоба за теча на данни

Изтекла давност: НАП няма да плаща 5 млн. лева глоба за теча на данни - Tribune.bg
Снимка:

Административният съд София-град (АССГ) отмени глобата от 5,1 млн. лв., наложена на Националната агенция за приходите, която бе наложена заради мащабния теч на данни през 2019 г. Причината - изтичане на абсолютната погасителна давност от 4,5 г.

Така с днешното си решение АССГ отменя това на районния съд преди време, който потвърди наказателно постановление от Комисията за защита на личните данни.

Съдът прекратява административнонаказателното производство, образувано по жалба на приходната агенция, срещу санкцията, наложена за изтеклите при хакерска атака данни, обясняват от АССГ.

АССГ намира, че обжалваното решение, с което е потвърдено наказателното постановление, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Вместо него, трябва да бъде постановено друго, с което да се отмени наказателното постановление и прекрати производството.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Хакерската атака срещу НАП направи публично достояние данните на над 6 млн. граждани. Тогава КЗЛД наказа приходната агенция с над 5 млн. лв. НАП обаче отказа да плати и обжалва глобата с мотива, че също е жертва на атаката. По случая се води и друго, наказателно производство.  В началото за пробива в сървърите на НАП и разпространяването на личните данни бяха обвинени трима души, но в момента обвиняеми за кибертероризъм са двама - собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков.

Делото срещу тях беше внесено в съда 4 години след акцията на закритата вече специализирана прокуратура, но беше връщано няколко пъти от съда отново на държавното обвинение заради грешки, пропуски и неясноти в обвинителния акт.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НАП, теч, данни
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати