Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Консулският имунитет в Барбадос засега спасява Петър Илиев от дело за плагиатство

Закон и ред

Консулският имунитет в Барбадос засега спасява Петър Илиев от дело за плагиатство

Консулският имунитет в Барбадос засега спасява Петър Илиев от дело за плагиатство - Tribune.bg

СРС е прекратил делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, който беше предложен за правосъден министър през 2021 година в кабинет на ИТН. Причина - Илиев е почетен консул на Барбадос и като такъв има имунитет. По закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и се съдят от Софийския градски съд. Затова и съдия Весела Дончева праща казуса на Софийската градска прокуратура. Това съобщава „Сега“, позовавайки се на разпореждането.

Главен асистент Петър Илиев сам напуска СУ, след като бе обявен за плагиат

Сега градската прокуратура ще трябва да прецени дали казусът е от нейната компетентност и дали да внесе обвинителен акт срещу Илиев. Тя, разбира се, може пак да препрати делото на долната инстанция и така то отново да финишира в Софийския районен съд.

Съдия Дончева се позовава и на отговори, поискани от нея от Дирекция „Държавен протокол“ на Министерството на външните работи. МВнР потвърждава, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.

Имунитетът на почетните консули е крайно ограничен. Те има защита само за действия, извършени по повод службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че се е случило от май 2015 г. до 30 август 2021 г., не е по повод консулските ангажименти на Илиев. Нямало е пречка и той да бъде обвинен от прокуратурата, обяснява съдията. Но все пак приема, че делото срещу него трябва да се гледа от градския съд, защото той има имунитет, който рефлектира върху правното му положение.

Разследването срещу Илиев започна по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ.

Дума срещу дума: ДБ и ИТН се обвиняват в лъжи на тема предлаган ли е Петър Илиев за премиер

Петър Илиев стана публично известен през 2021 г., след като получи номинация за министър на правосъдието в първия проектокабинет на спечелилата изборите ИТН, във втория опит за правителство той беше предложен за вътрешен министър.

Септември същата година Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Илиев е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Той е използвал значителни части от дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова. На 1 октомври 2021 г. Илиев обяви, че напуска университета, но ще продължи да работи за Отечеството по други начини.

Заключението на етичната комисия на СУ: Петър Илиев е плагиатствал от Наталия Киселова

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати