Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Маджарова: Трябват 6 месеца за прехвърляне на делата на спецпрокуратурата

Закон и ред

Маджарова: Трябват 6 месеца за прехвърляне на делата на спецпрокуратурата

Маджарова: Трябват 6 месеца за прехвърляне на делата на спецпрокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури 6-месечен буферен период преди окончателното закриване на органа. Към момента е предвидено специализираното правосъдие да спре да работи от 28 юли, а магистратите в него да бъдат преназначени.

Ако това се случи обаче спецпрокурорите няма да имат възможност да предадат делата си, а наблюдаващите прокурори, които ги поемат - да се запознаят с тях навреме. Това е и причината Маджарова да поставя въпроса да бъдат осигурени още 6 месеца за прехвърляне на делата.

„Аз съм в обективна невъзможност да изпълня волята на законодателя. Това поставя делата под риск. Тревожи ме, че ще се появи един период на безвремие, през който няма да има компетентен съд и прокурор, които да следят интереса на гражданите и правата на обвиняемите“, каза още тя пред БНТ.

„От 28 юли т.г. няма да има магистрати от специализираните структури, компетентни по съдебните състави за организирана престъпност, терор, корупционни действия на лица заемащи висши ръководни длъжности и др. Тогава нито аз, нито останалите административни ръководители ще имаме обективна възможност да изпълним закона – в седмодневен срок да окомплектоваме и изпратим по компетентност делата“, обясни Маджарова.

Под риск остават не само следствените дела, но и правата на гражданите, смята тя.

„Мен лично това ме тревожи. Следва да има буферен период, през който да сме компетентни да изпълним волята на законодателя, такава каквато е – да окомплектоваме делата, да ги изпратим на компетентен орган. Тогава няма да бъдем прокурори в Специализирана прокуратура“, мотивира се Валентина Маджарова.

За последния 1 месец в Специализираната прокуратура постъпили 121 сигнала за организирана престъпност, корупция и т.н.

„Ние  образуваме дела, повдигаме обвинения, водим разследвания. Ако трябва да изпращаме делата сега, те ще ни бъдат върнати. По закон ние и в момента сме длъжни да продължим да събираме доказателства по тях. И вчера входирах дела, изпратени ни по компетентност от други прокуратури.  Нямам основание да се съмнявам в компетентността на колегите, които ще поемат нашите дела, като това на Васил Божков. Но те имат и свои дела, ще са им нужни от 3 до 5 месеца само да се запознаят с подобни многотомни дела. След което да дадат указания за по-нататъшните действия по разследването като наблюдаващи прокурори“, разясни тя.


Топ новини

виж още
Актуална тема