Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Маджарова за проверката на записите с Борисов: Събрани са множество данни, заключението се базира на тези факти

Закон и ред

Маджарова за проверката на записите с Борисов: Събрани са множество данни, заключението се базира на тези факти

Снимка:

„Както става ясно от постановлението - събрани са голям обем от данни и сведения. Заключението се базира на тези факти, на закона и вътрешното убеждение на магистрата. Ние съобразяваме действията си на тази основа, а не на базата на политически очаквания и цели на различни субекти. Прокуратурата следи за спазване на законността и има правомощия да привлича към наказателна отговорност, ако има данни за престъпления. Ние нямаме отношения към гражданската, дисцпиплинарната и всякакъв друг вид отговорности, било то и на публични фигури.“ Това заяви в интервю за „Труд“ административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по повод приключилата проверка по сигнал на Христо Иванов за записи с глас, подобен на този на Бойко Борисов.

Тя коментира и казуса относно доклад на ДАНС за шпионска дейност срещу руски военен аташе у нас.

„На база данните от ДАНС, Специализираната прокуратура е предприела съответните действия, като след изясняване на фактите, главният прокурор е информирал министъра на външните работи. Предвид спецификата на случая, не бих искала да навлизам в подробности, но ви уверявам в непоколебимостта на институцията да защитава националния интерес на страната“, заяви прокурор Маджарова.

По думите ѝ прокуратурата се е справила в трудната COVID обстановка.

„Затруднена бе работата по всички досъдебни и съдебни производства. Но не спряхме нито за минута. Въпреки рисковете продължихме съвместните действия с колегите от МВР, ДАНС и другите компетентни органи срещу престъпни групи и корупционни практики. Трудностите в работата дойдоха не толкова от извънредните мерки, колкото от необходимостта да отлагаме наши действия или участия в съдебни заседания заради заболели обвиняеми, свидетели, защитници, експерти“, обясни тя.

„Тук искам от името на всички прокурори, следователи и служители да се поклоня пред всеотдайността на лекарите и медицинските работници.

Това, което можехме да направим ние, бе да сме сред първите, които се включиха в благотворителните дарителски кампании, предизвикани от Covid-кризата - за кръводаряване, за събиране на пари за предпазни средства за медици и за купуване на апарати за извличане на кръвна плазма“, допълни Маджарова.

По думите ѝ опитите да бъде подчинена прокуратурата на една или на група политически сили не са спирали, няма и да спрат. „Интересът на отделния индивид няма как да надделее над интереса на обществото“, категорична бе тя.

По повод на исканата оставка на главния прокурор, тя заяви:“ Едва ли г-н Гешев, както и всеки друг магистрат, не си е давал сметка какъв ще е отпорът след привличането в качеството на обвиняеми на лица с огромни финансови възможности. Ясно бе, че тези действия могат да бъдат използвани и от хора жадни за власт и за облаги. Така че, нищо ново под слънцето, нищо което да не може да бъде прогнозирано и предвидено. Най-големият грях на тези хора за мен бе, че нарекоха българските прокурори „мафия“.“

Маджарова коментира и на каква фаза са разследванията на водната криза в Перник, по която обвиняем е действащ министър, двете дела срещу Васил Божков, делото за вноса на опасни отпадъци, по което са обвинени братя Бобокови.

„По тези дела се работи приоритетно и въпреки голямата фактическа и правна сложност, разследванията на всяко едно от тях е към своя край. Съвсем скоро ще съобщим подробности“, заяви тя.

„Имам основание да съм оптимист, че и обвиняемият Божков скоро ще придобие статута на подсъдим“, каза още Маджарова.

На въпрос -Какъв дял от осъдителните присъди, постигнати от Специализираната прокуратура през последната година, е в резултат на споразумения, тя заяви: „ За 2019 г. в законна сила са влезли 57 осъдителни присъди, спрямо 268 лица. Одобрени са 158 споразумения, спрямо 168 лица. Лицата с влезли в сила споразумения са драстично по-малко от тези приключили с присъди. В България на споразуменията не се гледа с добро око, тъй като приключват с присъди, които понякога обществото приема за незаслужено ниски. Ползата от тях е реална - от една страна се пестят средства и усилия, които поглъща един продължителен съдебен процес. От друга, играят възпираща роля - извършителите признават вината си със съзнанието, че всяко тяхно следващо нарушение на закона ще бъде наказвано с по-голяма строгост.“

Акцентите в работата на Специализираната прокуратура през 2021 г. ще са оптимизирането на разследванията по дела за организирана престъпност и корупция и приключването на разследванията в оптимални сроковe.  

                                                                                               


Коментари (3)

ЖИВО СЕ ИНТЕРЕСУВАМ........... ДОКЪДЕ СТИГНА ПРОВЕРКАТА ЗА ШПИОНСКАТА ДЕЙНОСТ НА ЛУМПЕН РАДЕВ И СИЕ?...... БЪЛГАРОФИЛИТЕ, НАТО И ЕС СА В ОПАСНОСТ.......
21.12.2020 13:41 / Отговор
ЖИВО СЕ ИНТЕРЕСУВАМ........... ДОКЪДЕ СТИГНА ПРОВЕРКАТА ЗА ШПИОНСКАТА ДЕЙНОСТ НА ЛУМПЕН РАДЕВ И СИЕ?...... БЪЛГАРОФИЛИТЕ, НАТО И ЕС СА В ОПАСНОСТ.......
21.12.2020 13:42 / Отговор
Пенсионер И на него ще му дойде реда.
22.12.2020 14:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още