Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Маринов: Опитите за атаки към държавни институции продължават, хакерството става мода

Закон и ред

Маринов: Опитите за атаки към държавни институции продължават, хакерството става мода

Маринов: Опитите за атаки към държавни институции продължават, хакерството става мода - Tribune.bg
Снимка:

Нужна е промяна в законодателството за компютърните престъпления, смята главният прокурор Цацаров

Хакерските атаки са ежедневие – това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев. Те участват във форума „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“.

Младен Маринов заяви, че след хакерската атака към НАП, ежедневно има опити за атаки към държавните институции.

„Мога да ви уверя, че те са неуспешни благодарение на бързата намеса. Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП. Ако има положителна част, този случай, освен бързото разкриване и задържане на извършителите, другата положителна част е, че привлякоха вниманието на всички министерства и държавни институции, включително и на частния сектор да се замисли за киберсигурността“, каза Маринов.

Министърът на вътрешните работи обаче очерта и една тревожна тенденция – хакерството се превръща в мода.

Думите му се потвърждават и от изказването на началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Явор Колев заяви, че ежедневно има атаки не само към държавни институции, но и към бизнеса.  По думите му тези атаки се използват като инструмент за дестабилизация от престъпни групи, терористични организации или тоталитарни държави.

 „Ако до преди две-три години една банка е била атакувана по този начин по две-три, четири пъти на ден, за някои банки и други търговски дружества, се стига до няколко хиляди атаки в момента в България. Сигурен съм, че ситуацията не е по-различна в други сегменти на бизнеса“, посочи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той е категоричен, че това е голяма опасност за бизнеса, държавата и обществото.

Затова и призовава за законодателни промени.

„Наказателният кодекс, главата „Компютърни престъпления“ се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт“, посочи от своя страна и главният прокурор Сотир Цацаров. Явор Колев също смята, че публично-частното партньорство и взаимодействието между институциите е в основата да се води ефективна борба с киберпрестъпността и осигуряване на киберсигурност. Той е на мнение, че е нужно международно сътрудничество и унифициране на законодателството, насочено към противодействие на киберпрестъпността.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати