Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Машинистите от Хитрино влизат в затвора

Закон и ред

Машинистите от Хитрино влизат в затвора

Машинистите от Хитрино влизат в затвора - Tribune.bg
Снимка:

Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков получиха съответно 15 и 10 години затвор. Те бяха обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино, при която загинаха седем души, предаде БТВ. Върховният касационен съд потвърди присъдите на двамата, за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение – навлезли в гарата със 78 км/ч, като не са изпълнили указанията на предупредителния светофор, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч.

Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км. ч, с готовност за спиране. В резултат последвало дерайлиране, повреждане на вагонцистерни, изтичане на газ пропилен и взрив.

Така по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, тежки телесни повреди на четирима и средни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Едва след силно разклащане на влака Димитър задействал електрическата спирачка, без обаче да използва „екстрено спиране“. Намаляването на скоростта не било достатъчно за безопасното навлизане композицията в отклонителния коловоз.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино, макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Магистратите счетоха и че пътят не е в пряка причинна връзка с настъпилия инцидент. Те са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети