Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. МВР показа нов високотехнологичен робот за обезвреждане на взривни устройства

Закон и ред

МВР показа нов високотехнологичен робот за обезвреждане на взривни устройства

Новите оръжия и техника за защита при терористични заплахи влизат в употреба в системата от днес

Нови оръжия и техника за защита при терористични заплахи влиза в употреба от днес в МВР. Полицията представи нов високотехнологичен робот за обезвреждане на взривове. Голяма част от оръжията ще бъдат ползвани от служители на Специализирания отряд за борба с тероризма и Жандармерията в цялата страна.

„Искам да поздравя министъра и ръководството на МВР, че се грижи първо за своите хора , изпълняващи много рисковани функции. Това са ударните групи от различните дирекции в страната, които участват при противодействие на тероризъм и на тежки криминални престъпници. И от друга страна се грижи за здравето и ефективното неутрализиране на тези, които задържаме, защото и те имат права и техният живот и здраве също трябва да бъде максимално съхранен по време на дадения арест. Видяхте и тейзърите, видяхте и оборудването“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след официалната церемония в ГД „Национална полиция“, където беше представено ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР.

„Дойдох специално, защото си спомням, когато на парада в Аликанте, бях главен секретар и видях роботите в Испания, тогава на директора се молих да ни подари един от малките. До сега имахме малки, а сега виждате с микробусите, с всичката налична техника, най-доброто, което имаме в момента. Тези взривове, които видяхте, ги причинява вода. Не е взрив, а действа с водна струя. Може да се използва и при катастрофи, да реже автомобили, да слиза в труднодостъпни места, за да спасява хора и за обезвреждане на бомби и за доста други неща. Там където имаме съмнения , че може да има въоръжен, самоубил се или пострадал престъпник, роботът може първо да влезе, да се види, всичко се изследва на дисплей и едва тогава да действат служителите. Имаме случаи в миналото на загинали командоси, офицери, сержанти и с всичко това, което се прави днес, именно целим да запазим живота и здравето и на и на едните, и на другите“, допълни той.

„Изключително съм удовлетворен от това, че имаме възможност да оборудваме тези звена, специализирания отряд за борба с тероризма и всички звена по областни дирекции, които ежедневно извършват високорискови операции, свързани с обезвреждане на опасни престъпници и провеждане на специализирани полицейски операции с висок риск срещу организираната и тежка престъпност“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

„От опит знам, че за да са ефективни тези звена, те трябва да се чувстват защитени от помощните средства, които използват, за да могат да влизат в опасни зони и да бъдат ефективни при неутрализиране на всяка една заплаха“, допълни той.

По време на церемонията бяха раздадени над 1 400 бронежилетки, като предстои и закупуване на още такива, „за да могат да се оборудват и останалите служители от Дирекция „Жандармения“, която ежедневно е на терен и решава кризисни ситуации от различно естество“, отбеляза министърът.

„Основната ни задача е да пазим живота и здравето на гражданите, и да пазим добър обществен ред. Затова смятам, че с тези технически помощни средства постигаме една от целите, които сме си поставили. Чрез ефективна защита на служителите при изпълнение на тяхната високоотговорна работа, да допринесем за ефективна защита на живота и здравето на гражданите“, допълни Младен Маринов.

Високотехнологичният робот е от последно поколение и има всички възможности и способности да провери всеки обект дистанционно и да обезвреди всяко едно взривно устройство.

Андреа Драганова

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети