Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Nexo с позиция до медиите, винят прокуратурата в произвол, ще съдят България

Закон и ред

Nexo с позиция до медиите, винят прокуратурата в произвол, ще съдят България

Nexo с позиция до медиите, винят прокуратурата в произвол, ще съдят България - Tribune.bg

„Битката за приза „най-срамен момент” на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията“. Това се казва в позиция на компанията Nexo, разпространена до медиите.

Над 100 трансфера на криптовалута направили от терористичната организация Хамас чрез Nexo

Прокуратурата: Над 94 млрд. долара са преминали през Nexo, клиент било лице финансирало терористични актове

От компанията твърдят, че все още не са им представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo.

„Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им“, твърдят от фирмата, за която прокуратурата твърди, че е финансова пирамида.

Публикуваме позицията им без съкращения:

„Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.

Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Фактите:

Нексо не предлага услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания.

Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на “познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол.

Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес. Исторически Нексо винаги е кооперирало с разумни и обосновани искания за информация.

Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си.

Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети