Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Николай и Евгения Баневи остават в ареста

Закон и ред

Николай и Евгения Баневи остават в ареста

Николай и Евгения Баневи остават в ареста - Tribune.bg
Снимка:

Съдът смята, че могат да извършат друго престъпление

Специализираният наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение на Николай и Евгения Баневи, а именно  - задържане под стража. Според съда няма опасност двамата да се укрият, но Баневи биха могли да извършат друго престъпление, ако останат навън.

„С нито едно наше деяние не заслужаваме белезници и да стоим в следствен арест. Искаме по-лека мярка! Никой няма намерение да си ходи, искаме да съдействаме и ще бъдем най-полезни“, заяви Банев по време на гледане на мярката.

„Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН", каза още Николай Банев.

Николай и Евгения Баневи ще носят наказателната отговорност за 7 престъпления от общ характер. Сред тях са пране на пари, укриване на данъци, ръководене на организирана престъпна група и притежания на оръжия. Според прокуратурата Николай Банев ръководел престъпна група, в която членували майката му Мария и жена му Евгения. Семейството е обвинено в източването на 4 приватизирани предприятия и пране на пари – над 1 милиард лева. По време на заседанието днес стана ясно и че Николай Банев е обвинен и за закана за убийство, както и за упражняване на натиск върху свидетел, който е бил принуждаван да дава лъжливи показания.

След края на съдебното заседание от защитата на Баневи обявиха, че не са изненадани от съдебното решение, защото "в този съд и в тази държава така се работи".

„Един месец никой не ми отговаря – защо не мога да се запозная с материалите по делото! Това става вече навик. Така се работи, защото ние нямаме възможност дори и да се опитаме да се защитим, поне до днес“, констатира адвокат Христо Ботев.

От своя страна държавното обвинение коментира, че големият син на Банев е посочен като свидетел, който знае много за офшорните дружества на семейство Баневи.

„Той казва, че дружествата се контролират от баща му и от Евгения Банева. Казва, че не е в добри отношения с тях. Но той има право да откаже да дава показания на всеки етап от досъдебното производство, както и от съдебното производство, като се стигне. Засега е преценил и е дал показания в тази насока“, заяви прокурор Мария Дойчева.

„Всички разпитани по делото свидетели  са  категорични в това, че дружествата се контролират от Николай и Евгения Баневи, като в част от тях е участвала майката на обвиняемия Банев и всички те са имали достъп до касите. Само те са разпореждали какво да става с дейността и средствата на тези дружества. Няма основни свидетели. Всички свидетели говорят едно и също, че това са дружества на Баневи и че тези дружества са били целенасочено източвани“, категорична бе прокурор Дойчева.

Защитата ще обжалва решението на съда в рамките на тридневен срок пред Специализирания апелативен съд.  Съдът насрочи следващото заседание за 13 декември от 10 часа.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати