Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Нова схема на телефонни измами – атакуват ни през нигерийски номера

Закон и ред

Нова схема на телефонни измами – атакуват ни през нигерийски номера

Нова схема на телефонни измами – атакуват ни през нигерийски номера - Tribune.bg
Снимка:

Измамите стават през сайтове за продажба на коли, платформи за безплатни обяви и дори страници за запознанства

Нова схема на телефонни измами – атакуват ни през нигерийски номера.

През последния месец десетки българи, които продават автомобили, скъпа техника или животни от редки породи в интернет, са атакувани от измамници с нигерийски телефонни номера. Измамите стават през сайтове за продажба на коли, платформи за безплатни обяви и дори страници за запознанства. При схемата се крадат лични данни, банкова информация, включително и това, което самите търговци предлагат за продажба, предаде NOVA.

Преди дни Бисер Тодоров от Русе публикувал обява за продажба на скъп фотоапарат в една от платформите за безплатни обяви. Офертите за покупка не закъсняват.

„След няма и половин час започват да ми пишат седем номера, които започват с код + 234“, разказва Тодоров.

Кодът се оказва на Нигерия. А кореспонденцията се води на английски език в Messenger през номера, който потърпевшият е оставил в обявата. Кандидатите за покупка са различни, но методите, по които общуват с Бисер са сходни.

„Самите господа се държаха доста убедително. Искаха да купят апарата. Бяха заинтересовани. Казаха, да им го запазя“, сподели потърпевшият.

По време на разговора искат и банкова сметка, по която да преведат парите за апарата.

„След два дни човекът ми изпраща платежен документ. Пита и за имената ми, за банковата сметка. И ми казва: „Веднага, щом изпратиш апарата, автоматично ти се превеждат парите по сметка”, обясни още Тодоров.

В платежното дори били включени 2200 лв. за доставка. Бисер се усъмнил и поискал да изпрати стоката чрез куриер – с наложен платеж. Но купувачът не се съгласил. Тогава за Бисер става ясно, че е жертва на измама и решава да провери платежното, което му е изпратено в посочената банка.

„Оттам ми казаха, че документът в мейла е фалшив и ме предупредиха да не изпращам пратки към този адрес”, каза още Тодоров.

„Те издават различни платежни нареждания от различни банки, с логата им, които най-често не са български. Но изглеждат много добре. На практика все едно са истински ”, обясни IT експертът Александър Ненов.

През последния месец още десетки потребители са атакувани чрез така наречената нигерийска схема. Тя наподобява стари измами, при които се използват европейски телефонни номера и самоличности за по-голямо доверие. Сега обаче измамниците стават още по-безскрупулни и изобретателни, разказва Ненов.

„Изпратим ли веднъж фотоапарат, телефон или каквото и да било към измамниците, можем да сме сигурни, че никога повече няма да видим нито парите, нито пратката. Винаги,  когато  се намеси Нигерия в нещо, свързано с Интернет,  можем да сме сигурни, че това е измама“, посочва той.

При нигерийската схема оставаме не само без стоките, които се опитваме да продадем. На прицел са и личните ни данни, разкриват експертите.

„Ние изпращаме някаква информация, с която може да бъде изтеглен кредит някъде по света, може да бъдат издадени фалшиви документи. Източват се техните сметки, източват се данни”, каза още Ненов.

Според експертите зад схемата стои добре организирана престъпна група, а телефонни номера могат да се наемат вече от целия свят.

„Те ходят като на работа с работно време. В момента, в който някой се закачи на куката, те си го предават. Едната смяна свършва, другата започва. Ние ставаме жертва, която не може да се откачи от куката. Точно както действат телефонните измамници, искат в момента, в който им имаме доверие, те максимално бързо да вземат нашата стока или нашите пари“, обяснява още IT специалистът.

Оказва се също така, че пратките трудно могат да бъдат проследени, тъй като се изпращат до кухи адреси. Всеки един човек може да си купи адрес буквално в рамките на две, три минути. Измамниците могат да посочат адрес във всяка една държава. Понякога една пратка е пренасочвана над 100 пъти.

Специалистите предупреждават, че опитите за измама до края на годината ще са още по-агресивни, тъй като предстои голямото пазаруване около Черния петък и Коледа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

incance is there a generic cialis available Pain Management Nursing
21.03.2023 10:21 / Отговор
imporgo generic levitra online pharmacy Lunden talked about her battle with cancer in her book Had I Known and started a streaming video channel about surviving breast cancer
11.06.2023 12:02 / Отговор
GKtMcjR Louis, MO, 1 mg ml hyaluronidase 359 U mg; Sigma Chemical, St cost of propecia 1994; 54 1653 6
21.11.2023 21:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати