Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Новият главен прокурор Иван Гешев встъпва в длъжност

Закон и ред

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпва в длъжност

Снимка:

Днес новоизбраният главен прокурор на България Иван Гешев ще поеме поста обвинител №1 в държавата. Това ще се случи на официална церемония в Съдебната палата в София.

Иван Гешев беше издигнат за кандидат единодушно от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Доверие му гласува мнозинството от съдебните кадровици и то два пъти.

На 20 октомври за кандидатурата на Гешев гласа си дадоха 20 от съдебните кадровици, 4 бяха „против“. В началото на ноември президентът Румен Радев върна обратно указа за назначаване на Гешев за прегласуване и отказа да подпише документа. Пленумът на ВСС гласува повторно няколко дни по-късно. И отново 20 от членовете на ВСС застанаха твърдо зад кандидата и потвърдиха избора си за нов главен прокурор. Последва и подписване на указа за назначаването му от Радев.

Междувременно настоящият главен прокурор Сотир Цацаров беше избран от парламента за нов председател на Антикорупционната комисия. Цацаров, чийто мандат като обвинител № 1 в изтича на 10 януари, заяви, че подава оставка. След обнародването в Държавен вестник на освобождаването на Цацаров, днес на стола на главния прокурор ще седне Иван Гешев.

Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата. Професионалната му кариера в съдебната система започва през 1995 г. като помощник – следовател в Столична следствена служба, а година по-късно става следовател в Столична следствена служба. В периода от 17.04.2006 г. до 11.05.2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г . е командирован в Софийска градска прокуратура.

След проведен конкурс, с решение на ВСС, Иван Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура. Със заповед на главния прокурор от 09.06.2016 г. е командирован в Специализирана прокуратура.

В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската колегия е назначен на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив