Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обвиниха хакера, ударил НАП – грози го затвор до 8 години и 10 хил. лв. глоба

Закон и ред

Обвиниха хакера, ударил НАП – грози го затвор до 8 години и 10 хил. лв. глоба

Обвиниха хакера, ударил НАП – грози го затвор до 8 години и 10 хил. лв. глоба - Tribune.bg
Снимка:

20-годишният младеж, пробил системата на приходната агенция, е задържан за 72 часа

20-годишният младеж, който успя да пробие и източи системата на НАП, вече е обвинен за извършено компютърно престъпление, съобщиха от прокуратурата. Предвижданото наказание за това е лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева, когато престъплението е извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура.

Младежът, с инициали К.Б. е от Пловдив и вече е задържан за 72 часа.

Разследването, което се води от Софийска градска прокуратура, е стартирало с разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на  доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР.

Установено е, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Потребителското име се ползва от К. Б..

Вчера служители на ГДБОП се установили, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа. Същият е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Действията му нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит К. Б., както и в дома му в гр. София и в гр. Пловдив. При тези действия са иззети компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати