Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. "Оръжие гейт": Спипаха автомати, пистолети, десетки хиляди патрони и експлозиви (СНИМКИ)

Закон и ред

"Оръжие гейт": Спипаха автомати, пистолети, десетки хиляди патрони и експлозиви (СНИМКИ)

Хванахме повече оръжие от това на специалните бригади, заяви Бойко Борисов

Рекорден брой оръжия и боеприпаси са били спипани при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. 65 автомата "Калашников", 37 "Скорпион", 43 пистолета от различни марки, 8 кг експлозиви, 2 сандъка със запалки за гранати и десетки хиляди патрони са намерили антимафиотите. Арсеналът с рекордни размери е бил в гараж близо до парк „Гео Милев”, както и в село Хаджидимово.

Водят се общо три разследвания, обясни на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Помните, че преди 3 години бяха задържани над 50 автомата „Узи“. Тогава колегите имаха информация, че този човек има склад с оръжие. Оттогава ГДБОП продължи да работи и миналата събота лицето беше задържано при влизане в гараж в жилищен блок“, разказа Гешев и обясни, че там е намерено огромното количество оръжие. „Открито е и достатъчно количество барут, при взривяването на който от въпросния блок щеше да остане само една дупка“, допълни той. Собственикът на склада е в ареста.

В казанлъшкото село Хаджидимово също е открито незаконно оръжие. Арестувани са 7 души. Оръжията са изнасяни от завод "Арсенал". На място са намерени 17 автомата "Калашников" и 15 пистолета със заглушители. Ще възложим проверка на целия завод, заяви Гешев.

Третото разследване се отнася за цех за производство на неистински документи за самоличност. При операцията вчера е задържано лице, което е свързващо звено между две групи – за нелегална търговия с оръжие и за изработване на фалшиви лични документи, обясни шефът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов анонсира акцията. „Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество - такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона“, заяви Борисов.


Коментари (1)

К.Анкова Сериозна е била работата, браво на нашите служби, отлична работа
05.12.2018 13:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема