Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. По разпореждане на прокуратурата: НАП проверява фирми за продажба на газ в правителството „Петков“

Закон и ред

По разпореждане на прокуратурата: НАП проверява фирми за продажба на газ в правителството „Петков“

По разпореждане на прокуратурата: НАП проверява фирми за продажба на газ в правителството Петков - Tribune.bg
Снимка:

По разпореждането на прокуратурата НАП проверява фирми за корупция при продажба на природен газ от Чирен, пише bnews.bg, като сигналът е от бившият евродепутат Николай Бареков.

Според него е много вероятно след тези проверки Кирил Петков като премиер и негови министри да бъдат сред първите със свалени имунитети за корупция в Народното събрание. В момента единственият без имунитет е Радостин Василев от ПП, който се разследва.

По неофициална информация НАП е извършила проверки за установяване на факти и обстоятелства за корупция с газ на две дружества. Става въпрос за извършената умишлено подмяна на собствеността на съхраняваните количества природен газ в хранилището в „Чирен” чрез борсови сделки през платформата за търговия на дружеството „Газов хъб Балкан“, което е дъщерно на държавния оператор на газохранилището и на газопреносната мрежа на България – „Булгартрансгаз“.

В правителството „Петков“ мнозинството в енергийната комисия на парламента засекрети 8 фирми, които купуваха на държавната борса в петък газа от излишъка на „Булгаргаз“, който бе продаден в 18 сделки. Това бяха 37 400 мегаватчаса газ, изтъргувани на цена от 150 лв.

„Има подадени два сигнала до НАП от мое име през 2022 година. Чак сега бях уведомен, че е извършена проверка, резултатите от която обаче не могат да ми бъдат предоставени, тъй като представляват данъчна и осигурителна информация съгласно ДОПК”, разясни Николай Бареков и отбеляза, че сигналите, както и отговорът на НАП, са внесени до главния прокурор Иван Гешев и е била проведена среща с прокуратурата.

„Надявам се Кирил Петков и Асен Василев да са сред първите със снети имунитети от Гешев заради безобразните далавери с газови комисионни, които вършеха по нощите.”, допълни Бареков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати