Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Председателят на Асоциацията на прокурорите: Предложението за отстраняване на Гешев не може да се базира на слухове и внушения

Закон и ред

Председателят на Асоциацията на прокурорите: Предложението за отстраняване на Гешев не може да се базира на слухове и внушения

Снимка:

"Внимателно прочетох сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев, изготвен от г-н Бойко Рашков. Огромната част от него съдържа статии и публикации, а такъв сериозен въпрос не може да се базира на слухове, внушения и подобни неща". Това заяви пред БТВ председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов, определяйки предложението за освобождаването на главния прокурор като юридически необосновано.

В следващите дни асоциацията ще излезе с официална позиция по въпроса, но тъй като сдружението на магистратите е неутрално, то няма да коментира политическия аспект на ситуацията, а само юридическия.

Нейният председател призова да бъде изчакано решението на Висшия съдебен съвет и да не се вадят политически дивиденти на гърба на подобен казус. Според Николов не бива да всява недоверие към институциите у българските граждани.

"Напрежението, което се наблюдава между съдебната и изпълнителната власт, както и между МВР и Прокуратурата в момента, е в полза единствено на престъпността", каза той. Председателят на Асоциацията коментира и обвиненията, че в момента прокуратурата робува прекалено много на общественото мнение с показни арести, както и че институцията не действа по съвест и прилага двойни стандарти по отношение на направените арести.

"Мога да ви уверя, че моите колеги действат принципно и отговорно. Преди медиите обвиняваха прокуратурата, че е прикрита, сега е предприета друга политика, но се появяват други обвинения. Очевидно трябва да бъде намерен баланса и ние го търсим", заяви той.

Николов добави, че ако прокуратурата бъде извадена от рамките на съдебната власт, има опасност да се стигне до силно вмешателство и никой няма да има полза от това.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още