Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Представители на ПАСЕ: България има напредък в съдебната и антикорупционната реформа

Закон и ред

Представители на ПАСЕ: България има напредък в съдебната и антикорупционната реформа

Представители на ПАСЕ: България има напредък в съдебната и антикорупционната реформа - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на правосъдието информира докладчиците за предприетите в системата мерки

„Отбелязваме голямо развитие на страната ви по отношение на съдебната и антикорупционната реформа.“ Това заяви Жолт Немет, съдокладчик на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите на страните-членки на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (Комисия по мониторинг на ПАСЕ) по време на работната среща на представителите на ПАСЕ в Министерството на правосъдието със заместник-министрите Евгени Стоянов и проф. Николай Проданов.

Докладчиците на ПАСЕ Франк Швабе и Жолт Немет, както и ръководителят на секретариата на Комисията Агниешка Начило, са в София в рамките на визита, като част от пост-мониторинговия диалог с България.

В Министерството на правосъдието те поставиха въпроси отнасящи се до напредъка на реформата в съдебната система, борбата с корупцията и условията в местата за лишаване от свобода.

Заместник-министър Евгени Стоянов представи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии. За първи път бе въведена възможността магистратите пряко да избират представляващите ги във ВСС, заяви Стоянов. С последвалите промени в Закона за съдебната власт прокуратурата е единна, но не е централизирана. Прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност.

По темата за предотвратяване на корупцията по високите етажи от страна на заместник-министър Стоянов беше отчетена водещата роля на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

„Считаме, че към момента сме успели да постигнем функция по превенция и противодействие на корупцията, публичност на лицата, заемащи отговорни длъжности и възможността за отнемане на незаконно придобито имущество“, заяви зам.-министър Стоянов.

На въпрос на представителите на ПАСЕ, какви действия се предприемат за продължаване на съдебната реформа, зам.-министър Стоянов подчерта приетата от правителството Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и дейността на Съвета по Актуализираната стратегия за съдебна реформа към Министерството на правосъдието с участието на професионални и граждански организации. Отбеляза изработените и обсъдени в Съвета изменения на Наказателния кодекс, свързани с корупционни престъпления, които са приети от правителството и са на обсъждане в Народното събрание. Стоянов изтъкна още, че са предприети и действия за разработване на нова Концепция за наказателна политика.

По отношение на темата за условията в българските затвори, ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов акцентира върху активните действия на министерството и българската държава през последните години за реновиране на инфраструктурата в местата за лишаване от свобода, както и сериозните усилия за реформиране на българската пенитенциарна система, изразени в законодателни промени. Той набеляза предстоящите стъпки в тази насока, а именно изграждане на нов затвор и нов учебен център в района на София със средства от Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021.  


Коментари (4)

hotfilmcomua ик пленка
15.01.2022 20:43 / Отговор
heatingfilm нагревающий кабель
16.01.2022 15:48 / Отговор
continentt виртуальный номер usa
17.01.2022 04:30 / Отговор
irongamers https://irongamers.ru/
19.01.2022 16:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още