Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Пресякоха канал за пестициди, задържани са 18 тона

Закон и ред

Пресякоха канал за пестициди, задържани са 18 тона

Снимка:

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23 септември 2021 г. при проверка на МП "Капитан Андреево", вероятно са част от контрабанден канал, действал в продължение на повече от година, показва последващата работа на Агенция „Митници“по случая, съобщиха от Агенцията.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. Общо 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а три - в периода от юни до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан.

При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като "перилни препарати, омекотители и памперси", от изпращач в Турция за получател - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез Митническо бюро Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната петнадесета доставка от 23 септември 2021 г. е задържана на МП "Капитан Андреево" за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, при пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка, митническите служители установяват, че в кашоните зад т. нар „тапа“ от омекотители се превозват препарати за растителна защита.

При последващи действия са идентифицирани лицата, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита. Работата по последващата проверка на доставките продължава.  


Топ новини

виж още

Актуална тема