Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: 8 души на съд и 4 млн. лева щета от финансовите измами на „Глобал Маркетс“

Закон и ред

Прокуратурата: 8 души на съд и 4 млн. лева щета от финансовите измами на „Глобал Маркетс“

Прокуратурата: 8 души на съд и 4 млн. лева щета от финансовите измами на Глобал Маркетс - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата е прекратила проверката по случая, придобил публичност като „500 к“

Специализираната прокуратура внася обвинителен акт срещу организираната престъпна група, създадена в периода от 2017 г., до 2021 г., като целта ѝ е била да добива парични средства по незаконен начин, измама и пране на пари, съобщи говорителят Христо Кръстев на брифинг.

Предадени на съд са осем души за участие и ръководене на групата.

4 000 000 лева е щетата за 19 пострадали от представящата се за инвестиционен посредник фирма „Глобал Маркетс“, която беше в центъра на спецоперация с участието на ГДБОП и ДАНС преди година.

Лицензът на дружеството е бил отнет от Комисията за финансов надзор през 2014 г., но обвиняемите са решили да продължат да се занимават с дейността си. Те създават различни търговски дружества, управлявани от поставени лица, а реално са били управлявани от ръководителите на престъпната група.

Те се обаждали на случайно избрани граждани като им предлагали да участват в инвестиционно-посредническа дейност като предоставят парични средства, а представителите на дружествата да извършват търговски сделки. След като се съгласят им предоставяли договор, в които са въвеждани в заблуждение, че търговските дружества, с които работят имат издаден лиценз от Комисията за финансов надзор. След подписването на договорите е трябвало да преведат парични средства. Сумите са били превъртани, след което са теглени на каса от поставени лица.

В резултат са наложени обезпечения по банкови сметки за около 2 млн. лева, наложени са и възбрани на недвижими имоти, които могат да се ползват за конфискация и за обезщетяване на измамените.

Предстои разпитването на 81 свидетели, в съда ще се разгледат експертизи от 17 вещи лица, а 8-те подсъдими имат 25 адвокати. Двама са сочени за ръководители на групата, петима за участници и един – за съучастник в две измами.

Ръководителите могат да получат от 5 до 15 г. затвор, а участниците – от 3 до 10 г. За най-тежката измама законът предполага и конфискуване на до една втора от имуществото.

На брифинга стана ясно и че специализираната прокуратура е постановила отказ от образуването на досъдебно производство във връзка със скандала с Татяна Дончева, по-известен като „500К“.  


Топ новини

виж още