Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата е разпитала 11 свидетели, но няма данни за „незаконно подслушване“

Закон и ред

Прокуратурата е разпитала 11 свидетели, но няма данни за „незаконно подслушване“

Снимка:

Във връзка с доклада на Министерство на финансите на САЩ Върховна касационна прокуратура се е самосезирала и е образувала шест преписки спрямо всяко от санкционираните лица. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По отношение на обвиняемия Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Предстои да бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура, уточни тя.

По отношение на лицата Манолев, Харалампиев и Томов, Окръжна прокуратура-Благоевград и Специализирана прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и дела срещу в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни, и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор от 2014 г. в изпълнение на препоръките на Европейската комисия.

Следва да се отбележи, че голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерство на финансите на САЩ, вероятно стъпват на работата на Прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства – част, от които вече са представени и в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумпцията за невиновност е основен принцип във всяка демократична държава“, категорична е Милева.

По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, съобщиха от прокуратурата, които ще поискат допълнителна информация от САЩ.

Милева коментира и обвиненията за „незаконно подслушване“.

Вече са разпитани 11 свидетели, изискана е информация от ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ към Министъра на вътрешните работи и ДАНС. От получените до момента отговори е видно, че НЕ Е установено „незаконно подслушване“ на лица, имащи отношение към политическия живот“, каза тя.

Милева подчерта още, че разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко умишлено престъпление, а прилагането на специални разузнавателни средства задължително се разрешава от съдия.

Разпространяването на неистини и фалшиви новини, още повече в нарушение на закона, от политически ангажирани лица, освен че уронва престижа на институциите, руши и българската държавност. Подобно поведение има за пряк резултат застрашаване върховенството на закона и подкопаване устоите на правовата държава и е в интерес само на извършителите на престъпления. За пореден път заявяваме, че ще продължим да се противопоставяме остро на опитите Прокуратурата на Република България да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара“, каза тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още