Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Изказването на Демерджиев не отговаря на истината

Закон и ред

Прокуратурата: Изказването на Демерджиев не отговаря на истината

Прокуратурата: Изказването на Демерджиев не отговаря на истината - Tribune.bg
Снимка:

Единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление

Изявлението на министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно действия на магистрати при Софийска градска прокуратура не отговарят на истината, съобщават от прокуратурата. По-рано служебният вицепремиер каза, че наблюдаващият прокурор е отказал задържането за 24 часа на двама полицаи, чиито действия се разследват.

Двама полицаи станали свидетели на катастрофата на Околовръстното

Фактите по делото не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), добавят от държавното обвинение.

Оттам пишат, че съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата.

Член 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало”, пишат в заключение от прокуратурата. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати