Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата за катастрофата на Околовръстното: Няма чадър, има и друг свидетел на дадения подкуп на полицаите

Закон и ред

Прокуратурата за катастрофата на Околовръстното: Няма чадър, има и друг свидетел на дадения подкуп на полицаите

Прокуратурата за катастрофата на Околовръстното: Няма чадър, има и друг свидетел на дадения подкуп на полицаите - Tribune.bg
Снимка:

Можело е двамата полицаи да бъдат задържани за 25 часа без съгласие на прокурор

Полицейската кола с двамата служители на МВР е съпровождала Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на „Околовръстното шосе” в София. Това е било констатирано на 3 камери. Между обсега на двете, GPS-ът на патрулния автомобил показва спиране за около 3 минути. То обаче е на място, на което няма покритие от видеонаблюдение. По показания на Любенов, преди да се качи зад волана, той дава на полицаите 200 лева, за да го съпроводят.

Това каза на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.

„Скоростта на полицаите не е била същата като на Поршето, движели са се 100 км в час”, поясни прокурор Иво Илиев.

„Полицаите стигат до мястото на мястото, те са свидетели. Вместо да останат и да сигнализират, те тръгват на заден ход  към локалното и се оттеглят от местопроизшествието. 1 км назад назад. Свидетел, който се движи в насрещното, спира, за да помогне, а не полицаите. Той звънни на 112, а от там сигнализират най-близкия патрул, който се оказва този, който се е оттеглил. Тогава патрулката се връща да помага”, добави той. 

Илиана Кирилова от своя страна отговори на критиките на служебния вътрешен министър, който обвини прокуратурата в отказ да задържи служители на реда, свързани с катастрофата.

„Лично аз се обадих на началника на „Вътрешна сигурност” и му казах, че имаме желание да работим с тях за разкриване на истината. Нашият прокурор подготви постановление, с което възложи определени действия по отношение този патрул - на 28 септември. Той отиде лично в дирекцията, за да прегледат камерите, които са иззети. На тях се вижда само движещата се кола, след него се вижда автомобил на който има надпис „Полиция". Колата е била със затъмнени стъкла. Лицата вътре не се виждат”, поясни административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Тя даде да се разбере, че двамата свидетели - в случая полицаите -  няма как да бъдат задържани за 72 часа само на база видяното от записите, без докладна на МВР и без GPS.  Наблюдаващ прокурор е прегледал записите от камерите заедно с колегите си от МВР. На тях се вижда движението на полицейската кола, но не се разпознават хората, които са в нея. „Ако някой е имал желание, независимо, че има докладна от наблюдаващия прокурор , да си направят отделна преписка и да ги задържат за 24 часа”, каза тя. 

„Няма никакъв чадър. Факт е, че вътрешна сигурност целта ѝ е предотвратяване на престъпление, а това е втори случай на полицейски чадър”, добави Кирилова. 

„Крайно е неприятно, ставаме жалки сигурно в очите на хората и медиите с тези прехвърляния на отговорност между институциите. Защо да ги крием ние полицаите?”, попита Кирилова.

Ще се прецени дали да бъдат повдигнати обвинения по досъдебното производство за престъпление по служба във връзка с действия на полицаи по отношение на Димитър Любенов.

От прокуратурата добавиха, че има и други свидетели, които още вечерта са получили информация, че Любенов се е свързал с полицията, карал е автомобила си и зад него управлява полицейска кола.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати