Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за шефа на „ТАД Груп“

Закон и ред

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за шефа на „ТАД Груп“

Прокуратурата поиска задържане под стража за шефа на ТАД Груп - Tribune.bg
Снимка:

Магистрати ще разгледат събраните до момента доказателства по разследването днес следобед

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров, собственик на „ТАД Груп“. Следобед магистратите ще разгледат всички събрани до момента доказателства и ще решат дали да оставят зад решетките Тодоров.

Първият обвинен за източването на лични данни от НАП беше Кристиян Бойков, служител на Тодоров. Малко по-късно обвинение получи и търговският директор на фирмата Георги Янков. През това време Тодоров беше в Канада. За него беше издадена Европейска заповед за арест. Седмица по-късно шефът на „ТАД Груп“ се върна в България. Той беше задържан на летището.

Според прокуратурата извършител на хакерското копиране на базата данни на НАП, както и на други бази, е Кристиян Бойков и по тази причина той е обвинен за тероризъм чрез компютърно престъпление с цел всяване на смут и страх сред обществото. Подбудители са били търговският директор на фирмата Янков, както и собственикът Тодоров, твърдят от държавното обвинение. Бойков и Янков са с мерки за неотклонение „ парична гаранция“ от 20 хиляди лева.

Разследващите са успели да разкодират още един компютър от иззетите от офиса на "ТАД Груп". В него са намерени доказателства, че освен базата данни на НАП, нерегламентирано е копирана още информация от сървъра на застрахователна компания, както и на фирма предоставяща интернет услуги, съобщи преди време зам.-главният прокурор Иван Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати