Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата привиква Рашков на разпит по делото „Хемус“

Закон и ред

Прокуратурата привиква Рашков на разпит по делото „Хемус“

Прокуратурата привиква Рашков на разпит по делото Хемус - Tribune.bg

Софийска градска прокуратура ще привика вътрешния министър Бойко Рашков по делото „Хемус“. Това става след думите му пред БНР от самия него, че знае къде и как са изнасяни парите. От държавното обвинение обявиха, че до този момент не са получили никаква подкрепа по отношение на разследването.

„От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начина на трансферирането на финансовите средства, както и за местонахождението им, както и за крайните получатели – макар същата да не е била докладвана от ГДБОП в прокуратурата. Доц. Бойко Рашков се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото. Доц. Рашков ще бъде призован по установения по закона ред“, обяви Николова.

Основният свидетел и обвиняем пък не е давал показания пред МВР, като е отказал такива, защото не вярва на ГДБОП. Подробни обаче е дал пред прокуратурата и пред съдия, като е съдействал на държавното обвинение.

От прокуратурата подчертаха, че всеки български гражданин, в това число и вътрешния министър, ако има някакви данни по досъдебно производство трябва да даде показания и е длъжен да направи.

Рашков ще бъде призован по законовия ред, като се очаква поведението му да бъде като на всеки един български гражданин и да съдейства на прокуратурата. Прокурорите са убедени, че ако Рашков наистина разполага с доказателства за каквито твърди, че знае то не би следвало да не помогне за разкриване на престъпление.

Органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните сумите след преминаването им през т.нар. фирми-бушони, съобщават от Софийската градска прокуратура.

Не са предоставени данни както и за възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, допълват от прокуратурата.

Прокурори от СГП са извършили следствен експеримент с участието на обвиняемия с оглед на уточняване и проверка на обясненията му и в частност движението на паричните средства.

преди дни Софийският апелативен съд върна в ареста за постоянно единствения обвиняем в разследването за „Хемус” - Борислав Колев. Той е обвинен за пране на пари от магистрала „Хемус".

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети