Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата в Пловдив установи две престъпления в дома за възрастни с деменция

Закон и ред

Прокуратурата в Пловдив установи две престъпления в дома за възрастни с деменция

Снимка:

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка по повод излъчен репортаж по Нова телевизия, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Пловдив.

„На настоящия етап проверката касае две констатирани от нас престъпления. Едното е т.нар. злепоставяне, което означава да бъдат поставени в опасност възрастни, болни хора, които са в невъзможност да се самоопазват, по такъв начин, че да бъдат поставени в някаква опасност и не им е оказана помощ, както и за принуда. Принуда в случая намираме, че е упражнена спрямо хора, карани да вършат нещо, което очевидно е извън тяхната воля. Наказанията, които за тези две престъпления предвижда Наказателния закон са съответно 3 и 6 години лишаване от свобода“, съобщи пред БНТ днес прокурор Атанас Илиев.

Казусът коментира и Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив. „В момента, в който този проблем се появи, много бързо се организира дейността на дирекция "Социално подпомагане" и Министерството на труда и социалната политика. По заповед на кмета на гр. Пловдив започнахме бърза проверка на всички социални заведения, на всички места където се ползват социалните услуги. Нещата се развиват много бързо и ние ангажираме един голям екип от общината, който да проучи каква е ситуацията навсякъде. Днес започва организиране на среща на членовете на семействата, чиито родственици се намират тук“, обясни Тимчев.

В доклада са констатирани нарушения. В рапортната книга, където трябва да се отразяват всички тези действия неправомерни, нищо не е вписано и се вписват абсолютно телеграфно, което не е правилно. Констатирани са и други нарушения, съобщи Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема