Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Било е образувано производство за изнудване - доказателства за такова няма

Закон и ред

Прокуратурата: Било е образувано производство за изнудване - доказателства за такова няма

Прокуратурата: Било е образувано производство за изнудване - доказателства за такова няма - Tribune.bg
Снимка:

След 10 часа днес беше докладван факс, с който ГДНП ни уведомиха, че са образували досъдебно производство за изнудване  в условията на неотложност - а именно разпит на свидетел и последващи претърсвания и обиски. Това заяви говорителят на СГП Десислава Петрова. 

Ето и цялото становище на органите на държавното обвинение:

По-късно през деня постъпваха и материали по делото. До момента в СГП са докладвани шестима свидетели, сред които и Кирил Петков, неговия разпит е бил първото действие, по което е образувано досъдебното производство; и той разказва за срещата си с Кьовеши и твърденията на Божков, че е бил изнудван.

След това се извършват обиските в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов.

Днес са извършени разпити на лица, свързани с Божков, обвиняем по дело на спецпрокуратура, служител на Божков, който свидетелства, че той се е познава и Борисов и Горанов, но подчертава, че не е присъствал на нито една от срещите. Божков разполагал с налични срещи, но не му е известно да е изнудван. Друг свидетел изрично заявява, че не му е възлагано да посещава държавни институции и да носи парични средства и не е посещавал Божков във МФ.

Друг свидетел от МС изрично е казвал, че при посещенията си Божков винаги е бил само с пура в ръка без пликове или други нека.

Разпитан е бивш съдружник на Божков, който заявява, че многократно Божков се е срещал с Бориков и Горанов, но не знае какви са срещите и какво са говорили.

Тази вечер са постъпили допълнителни материали, които ще бъдат анализирани. Те са свързани основно с организацията на ГДНП и снимков материал извлечен от медийни публикации.

В 20:30 часа тази вечер са постъпили данните, че та са освободени, а към този момент задържаните вече са били освободени.

В СГП не са докладвани проект за привличане на лицата към наказателна отговорност. Прокурорите са счели, че евентуално повдигане на обвинения към този момент, би било незаконно и няма достатъчно материали, че което и да е от лицата са извършили престъпление.

СГП счита, че извършените процесуално следствените действия са опорочени, защото две от лицата, които са дали нареждания са министър-председателя и министъра на финансите, което е видно по материалите за започване на разследването, прокуратурата не е уведомена в нито един момент.

Твърде е спорно от правна страна дали полицаи могат да извършват подобни действия по неотложност при положение, че е имало следовател, но той не е уведомен.

В настоящата ситуация няма неотложност и за запазване на доказателства.

В 20.30 ч са постъпили снимкови материали по медийни публикации.

Прокурорите бяха категорични, че доказателства-няма, а те работят само с такива.

Васил Божков не е разпитван по това дело, завършиха с изявлението си от СГП. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети прокуратура, СГП
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати