Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурор Чапкънова: В България има разделение на властите, недопустимо е да се иска оставка на Сарафов

Закон и ред

Прокурор Чапкънова: В България има разделение на властите, недопустимо е да се иска оставка на Сарафов

Прокурор Чапкънова: В България има разделение на властите, недопустимо е да се иска оставка на Сарафов - Tribune.bg
Снимка:

Борислав Сарафов е избран от прокурорската колегия, разясни тя на представителите на ДБ

Недопустимо е представител на изпълнителната власт да иска оставката на някой от законодателната власт, заяви прокурорът и член на ВСС Калина Чапкънова за „Офанзива“, визирайки случая с Борислав Сарафов и ПП-ДБ.

„В България има разделение на властите. И е недопустимо представител на изпълнителната власт да поиска оставката на някой от съдебната власт. Сарафов е избран в качеството си на директор на Националнато следствие от прокурорската колегия. Това е недопустимо. Този принцип не би довел до релевантни последици. Това е форма на политическо решение и да се омаловажи постигнатото до момента“, добави тя.

„Съдейки по пораженията по околните дървета, взривът не е бил само за сплашване на Иван Гешев“, заяви тя по повод на опита за атентат.

„За да бъдат привлечени чуждестранни експерти трябва да се касае за тежки престъпления, които изначално показват фактическа сложност - дела за тероризъм, за трафик на хора и наркотици, пране на пари. Опитът за покушение срещу главния прокурор е дело с такава сложност“, добави прокурорът. 

По думите ѝ дали международни експерти да бъдат привлечени е в компетентността на разследващите или наблюдаващия прокурор по конкретното дело.

Тя уточни, че предложените промени в НПК не са съдебна реформа, а такава би трябвало да включва промени в различни закони.

„Всеки прокурор би могъл да наблюдава производство, по което извършител е главния прокурор. Може да се предвиди съдебен контрол на актовете на този прокурор. Магистратите трябва да бъдат убедени в разделението на ВСС и процедурата да бъде ясна“, предложи Чапкънова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети