Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурори на протест: Ще изпратим становища до всички европейски институции

Закон и ред

Прокурори на протест: Ще изпратим становища до всички европейски институции

Снимка:

На път да бъде застрашено върховенството на закона, каза Сийка Милева

Прокурори, следователи и съдебни служители излязоха пред съдебната палата в София на мълчалив протест.Вчера депутатите от правната комисия подкрепиха промени в Закона за съдебната власт и НПК, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури.

В декларация от тази сутрин на прокурорите, следователите и служителите в Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура се казва, че независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Направените преди дни предложения за изменения в НПК и ЗСВ в голямата си част противоречат на Конституцията на Република България.

„Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати“, обявиха там.

Асоциация на прокурорите в България изпратиха становище до президента Румен Радев и председателя на 45 Народно събрание.

БГНЕСБГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев също беше днес пред Съдебната палата. „Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество. Аз съм по тази причина тук и в това си качество“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че тук са прокурори, следователи и съдебни служители и добави, че в този час на територията на цялата страна пред съдебните палати са и техните колеги от страната. „Тук сме, за да изкажем нашето несъгласие от това, че чрез лобистки законодателства, които се прокарват спешно се опитват да се унищожат едни работещи структури. Едни структури, които защитават българското общество и българските граждани. Те разследват най-тежките престъпления, това са престъпленията срещу организираните престъпни групи, престъпленията свързани с корупцията по високите етажи и престъпления против глава първа от НК, а това са престъпленията тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това? Прокуратурата напълно подкрепя действията на колегите си“, заяви тя.

Сийка Милева каза, че ще изпратят становища до всички европейски институции. „И ще сигнализираме за това, че е на път да бъде застрашено върховенството на закона, най-основният принцип разделение на властите, и всичко постигнато до тук през годините би било унищожено, това че ние постигнахме напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред“, заяви тя. По думите и това има интерес обвиняеми лица и подсъдими лица, “които притежават значителни финансови възможности, които са придобили по престъпен начин“. „Единствено те имат интерес да се унищожат тези работещи структури“, заяви говорителят на главния прокурор.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още