Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурорската колегия: При Хаджигенов е налице конфликт на интереси

Закон и ред

Прокурорската колегия: При Хаджигенов е налице конфликт на интереси

Снимка:

Заявяваме своята безусловна и безрезервна институционална подкрепа към Вероника Трифонова и за пореден път призоваваме българските политици да не превръщат съдебната власт и магистрати в залог на своите амбиции и интереси. Това се казва в декларация на прокурорската колегия на ВСС.

Тя е по повод препоръка на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията към 46-то Народно събрание.

По повод разпространената на 13 септември 2021 г., информация от медии, според която Временната парламентарна комисия препоръчва отстраняване и разследване на Вероника Трифонова – европейски делегиран прокурор от Република България, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява тревога и безпокойство от поредния опит за грубо погазване на принципите за върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на съдебната власт, се казва в декларацията.

В нея се посочва още, че резултатът от работата на Временната комисия е компрометиран и от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. „По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия”, се казва там.

Декларацията ще бъде изпратена до президента, до председателя на Народното събрание, до служебния министър-председател, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Европейския главен прокурор, до Консултативния съвет на европейските прокурори, до Комисията „ГРЕКО“, до Венецианската комисия, до Вероника Трифонова – европейски делегиран прокурор от Република България.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още