Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разплита се заговорът на Къро и съратниците му, Тони Парфюма е бил задържан в Испания

Закон и ред

Разплита се заговорът на Къро и съратниците му, Тони Парфюма е бил задържан в Испания

Разплита се заговорът на Къро и съратниците му, Тони Парфюма е бил задържан в Испания - Tribune.bg

Нова информация от чатове на Дилиян Георгиев разкрива тъмните връзки по линията Цецо от Белград - Овидиу Семенеску - чужди лобисти

Нови детайли от разкрития през март т.г. мащабен заговор за отстраняване на висши магистрати и разследващи полицаи огласи прокуратурата. Този път те се съдържат в чатове на Дилиян Георгиев, в чието жилище бяха намерени флашките със записани разговори на боса му Красимир Каменов – Къро, поставили началото на разплитането на заверата. И по-точно - в писмена комуникация на Георгиев през мобилни приложения с вече познати лица – с осигурилия неограничено финансиране от Белград „за Гешев“ Цветан Василев, с журналиста от „Биволъ“ и „BIRD“ Димитър Стоянов, с Калин Едрев, сочен в медии като човекът за специални поръчки на „Продължаваме промяната“.

Ако в изнесеното от прокуратурата има същинска новина, тя е, че обвиненият заедно с Дилиян Георгиев-Тони Иванов, известен и като „Тони Парфюма на Кокорчо“, е задържан от властите в Испания в изпълнение на Европейска заповед за арест, пише „Труд news”.

Тя е била издадена през март от Софийската градска прокуратура, след като Тони Парфюма се покри по време на акцията за задържането му. Чатовете на Георгиев с видни събеседници, в които често се използва обръщението „братко“, са елементи от огромен пъзел, който показва тясна симбиоза между криминални авторитети и издирвани престъпници, представители на олигархичния бизнес, политически фигури, подкупни медии, както и присъщите на подобен сговор цели и интереси - търговия с влияние, корупция, мръсни пари, наркотици, убийства и пр.

Писмената комуникация на Дилиян Георгиев хвърли още светлина върху механизма на водени контакти, организация, финансиране и действия по планираното изчегъртване на неудобните от държавното обвинение и МВР. От нея се разбира първо, че Георгиев не само е имал пряк контакт на „ти“ с Цветан Василев, но и срещи в Белград. В един от чатовете пише: „Първо при Цецо. И после в Женева“, където (в Швейцария) се подвизава познатият вече на публиката румънец Овидиу Семенеску, издирван с червена бюлетина на Интерпол за измама у нас. За Семенеску се знае малко в България, но името му се свързва с разузнавателни мрежи, както от края на епохата на Секуритате, така и в наши дни. По време на пътуване до сръбската столица Дилиян Георгиев си пише от Ниш с „Митко Бивол“, който по това време е в Ню Йорк. Изпраща му снимка с чаша в ръка за „наздраве“, и „обречени сме на успех“.

В Белград той е посрещнат подобаващо от Цветан Василев - резервиран му е хотел и е поканен за разговор в ресторант. От друг чат пък става ясно, че Стоянов е човекът за контакт на Дилиян с румънеца Семенеску в Швейцария. Писмена комуникация на Георгиев от 23 декември 2022 г. с „Митко Бивол“ (Димитър Стоянов е в екипа на сайта „Биволъ“ преди „BIRD“) нажежава до червено съмненията за реално платени лобисти срещу главния прокурор Иван Гешев в САЩ, за които още миналия месец се разбра, че са „поети“ от подсъдимия в България беглец в Белград. Известно е, че на 22 декември 2022 г. конгресменът републиканец от Охайо Уорън Дейвидсън изпраща писмо до секретаря по финанси на САЩ с искане българският главен прокурор да бъде включен в санкционния списък „Магнитски“.

Въпреки че въпросното писмо не е публично, няма и данни изпращането му да е било разгласявано от автора или от американските власти, около 16,00 ч. на 23 декември информация за него публикува във фейсбук профила си потребител от Варна. Малко по-късно информацията е подета и от депутата (към онзи момент) от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов като топ новина в държавата.

Немаловажен детайл е и това, че Христанов и „журналиста“ Димитър Стоянов са близки и често могат да бъдат засечени заедно. Така или иначе Христанов става една от първите у нас публични фигури, които разпространяват компромат срещу главния прокурор при това повече от 6 часа преди самият Дейвидсън да публикува в „Туитър“ снимки на оригиналното си писмо (23,40 ч. българско време). Според прокуратурата същия ден – 23 декември, точно в 18,01 ч., Дилиян Георгиев изпраща на „Митко Бивол“ писмото на конгресмена в превод на български език, а в 19,40 ч. и копие на оригинала, подписан от Дейвидсън. Откъде може да го има Дилиян Георгиев, ако не от Цветан Василев, който пък го е получил по обратния ред от наетия от него по-рано миналата година лобист – бившия конгресмен Ед Робъртсън. Той пък вероятно го има от самия Дейвидсън, чиято предизборна кампания за преизбирането му като член на Конгреса е финансирал.

Целият този низ от информация верифицира убедително версията, че писмото на американския конгресмен до финансовия министър на САЩ срещу Иван Гешев всъщност е дело на Цветан Василев. Звучи парадоксално, но това сочат фактите и доказателствата. Парадоксално, защото Василев се укрива в Сърбия благодарение на контактите си с руски олигарси, санкционирани от САЩ, а в същото време ползва американски лобисти, за да реши проблемите си с правосъдието в България чрез отстраняването на главния прокурор. За „американски конгресмен“ става дума и в друг чат на Георгиев от началото на 2023 г. Този път с Калин Едрев.

„Овидиу е силен в Европа, не и в САЩ... много ме подценяваш, много и не знаеш“, пише Едрев на Георгиев. „Затова са ми отворени врати при президента и при министри. Защото всички се хвалят в БГ и се правят на американци, ама никой не работи с американските служби. Най-много да стигнат до някой конгресмен, където да му дадат някой лев и да парадират с него. А това не е нещо особено. Защото има и по-сериозни от конгресмените като сенатори, губернатори и федерални съдии... Много ме подцени... не знаеш, че наш адвокат извади от ареста на Ружа брат й...“, продължава Едрев, демонстрирайки или по-скоро предлагайки лобистка мощ.

Друга, открита в телефона на Дилиян Георгиев, писмена комуникация с неустановено лице, шокира с разкритието за предстоящи срещи в края на 2021 г. на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков във връзка с казус, свързан с „Каратиста“ (така наричат Димитър Спасов, собственик на охранителна фирма „Делта гард“). Какво разбираме от комуникацията през октомври 2021 г.?

Рашков е запознат с темата от своя заместник Енчо Мирчев, а няколко седмици по-късно МВР отнема лиценза на фирмата на Каратиста. Толкова за „върховенството на правото“ или по-скоро за липсата му. Изскача и още един детайл - изнесените преди време в медиите признания от Димитър Спасов и Димитър Стоянов, че в недалечното минало двамата са били близки, дори приятели, макар днес очевидно да са врагове, до степен, че се лобира пред вътрешния министър за ликвидиране на бизнеса на единия. В замяна пък Димитър Стоянов го играе „бюро за компромати“ на Рашков докато е начело на вътрешното ведомство.

Какво ли още има да научим покрай разкритията на Софийската градска прокуратура за готвеното подмолно овладяване на разследващите ни институции. Оттам твърдят, че разполагат с изключително голям обем от факти и обстоятелства, които тепърва се проверяват, и обществеността ще бъде своевременно информирана за развитието на образуваните наказателните производства. На хората обаче явно им стига и толкова. Калта им идва в повече. Затова мнозинството от тях миналата неделя отидоха „за гъби“ вместо до урните.

В крайна сметка „добрите сили“, чието „черно задкулисие“ за втори път в рамките на месец ни показва прокуратурата, се провалиха гръмовно на изборите. Просто хората разбраха, че „променкаджии“ и „демократи“ не са тръгнали да се борят с мафията, а са нейното политическо представителство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети