Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. С атаки срещу прокуратурата: Четворната коалиция постигна немислимото – обедини прокурорите и съдиите

Закон и ред

С атаки срещу прокуратурата: Четворната коалиция постигна немислимото – обедини прокурорите и съдиите

С атаки срещу прокуратурата: Четворната коалиция постигна немислимото – обедини прокурорите и съдиите - Tribune.bg
Снимка:

Със знаково становище, съдиите от Върховния касационен съд подкрепиха главния прокурор срещу орязването с 20 млн. лв. на бюджета на държавното обвинение

Политическото падение стигна ново дъно. Навръх 1 юни, пред очите на ученици, поканени да посетят парламента, народни представители си разменяха ругатни и без малко да решат споровете си чрез шамари и ритници, друг депутат, който има високо мнение за себе си, показва среден пръст, докато си прави селфи в пленарната зала. В същото време – на фона на рушащата се държава при управлението на Четворната коалиция, една от властите – съдебната, даде пример за това, че все още държавност има, има го и правовия ред, който политиците толкова силно искат да унищожат.

Традиционно съдебната власт е тиха, консервативна, тя не търси излишно внимание, нито се слави с крясъците, изпълващи последните няколко парламента. Вероятно и точно заради това през последната година именно магистратите са онези представители на държавата, които се явяват последната преграда през тоталното беззаконие. Тези дни това бе демонстрирано отново, защото оказва се, че нестихващите пропаганда и политически атаки срещу независимостта на съдебната система, вместо да действат демотивиращо, напротив – обединяват прокурори и съдии.

Как се случи ли? Mреди четири месеца властта, в лицето на самопровъзгласилите се за знаме на „промяната“ политически формации „Продължаваме промяната“ и ,Демократична България“, арогантно решиха да накажат прокуратурата като демонстративно намалиха бюджета й с 20 млн. лв. Не спряха дотук и дори опитаха да противопоставят държавното обвинение, начело с обвинител №1 Иван Гешев, с научната общност. Премиерът и финансовият министър Кирил Петков и Асен Василев демонстративно дадоха 20-те милиона на прокуратурата на Българската академия на науките. Гешев им отговори, че парите за учените не са достатъчни, че няма да позволи да го скарат с академиците от БАН и направи единствено логичното – защити правовия ред като сезира Конституционния съд. По закон бюджетът на съдебната власт не може да бъде обект на политически решения, тъй като така се нарушава презумцията за независимост на магистратите. Още тогава от прокуратурата посочиха още, че орязването на бюджета им с 20 млн. лв. няма да бъде „тояга само по техния гръб“. Дадоха да се разбере, че това неминуемо ще се отрази на цялата съдебна система.

За това, че Гешев е бил прав, а премиерът, финансовият министър и поддържащите ги депутати в парламента рушат авторитета на независимата съдебна власт чрез финансов рекет, обявиха тази седмица в свое становище от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС). То е изпратено до Конституционния съд, като така върховните съдии подкрепят искането на главния прокурор по делото за  обявяване на противоконституционност на разпоредбите в бюджета, с които парите на прокуратурата бяха тенденциозно намалени.  На практика най-висшата съдебна инстанция у нас – ВКС споделя виждането на Гешев, че подобна наказателна акция срещу прокуратурата ще доведе до „блокиране нейната работа поради недостатъчно финансиране и има за последица накърняване независимостта на съдебната власт като цяло“.

Становището на върховните съдии освен, че дава още аргументи на Конституционния съд да покаже на управляващите, че не са над законите и Конституцията, но също дава няколко съществени знаци към политиците, които оказва се дотолкова са се самозабравили, че постигнаха нещо немислимо в последното десетилетие – обединиха прокурори и съдии. Разбира се това не би било възможно, ако само преди четири месеца начело на ВКС не бе застанал един достоен съдия като Галина Захарова. Немислимо би било, ако съдия №1 още бе Лозан Панов, той да застане зад решение на колегите си, с което на практика демонстрира несъгласие с политическите му ментори. Заради това и най-логично, Панов потъна в забвение след фиаското с явяването му като кандидат за президент.

Върховните съдии днес застанаха до колегите си от прокуратурата, с което дават знак на цялата политическа класа – веднъж и завинаги да разбере, че трябва да прекратят опитите си да овладеят правосъдието. Косвено от становището на ВКС следва и нещо съществено – няма дебат за мястото на прокуратурата, защото еднозначно е ясно, че то е в независимата съдебна власт, колкото и Кирил Петков и Христо Иванов да искат да е на пряко тяхно подчинение, за да си сменят съдиите и прокурорите с „наши хора“.

Не на последно място, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, а и министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която вместо да се противопостави на силовата акция с орязването на бюджета на държавното обвинение, ехидно го защитаваше, трябва да се сърдят единствено на себе си, защото с всеки изминал ден доказват, че мястото на Иван Гешев е там където е – главен прокурор. И такъв ще остане много след края на техния мандат, защото така повеляват законите и Конституцията, а те винаги ще останат над политическите ГМО-та.

Становището на ВКС дава и още един знак, който има силно отражение за самата съдебна система. За разлика от други идентични ситуации, този път наказателната акция на властта срещу независимостта на правосъдната система не срещна несъгласието на най-шумната магистратска организация – Съюз на съдиите в България. Сякаш, за да докаже, че ССБ никога не се е интересувал от реалните проблеми на съдебната система, а е действала под диктовката на същите кукловоди, които дърпат конците на лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. В този смисъл с подкрепата си за Гешев, върховните съдии не просто показаха пълната несъстоятелност на иначе толкова пискливите активисти от върхушката на ССБ, но и поставиха под въпрос изобщо съществуването на казионното НПО.


Топ новини

виж още
Актуална тема