Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдът реши: Брендо не може да излежава присъдата си у нас

Закон и ред

Съдът реши: Брендо не може да излежава присъдата си у нас

Съдът реши: Брендо не може да излежава присъдата си у нас - Tribune.bg
Снимка:

Софийският апелативен съд потвърди изцяло разпореждането на Софийски градски съд, с което е отхвърлено искането на Евелин Банев, известен под прякора Брендо, да изтърпява в България ефективните присъди, които са му наложени от съдилищата в Италия (20 години) и Румъния (10 години) за наркотрафик, съобщиха от съда. Определението е окончателно.

Според официалните данни, Банев се укрива след произнесената в България шестгодишна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция, в случай че се открие на територията на която и да е държава - членка на Интерпол.

Междувременно Банев е бил установен в Украйна и е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е освободен с решение на съда, с оглед придобито от него украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

Според магистратите искането на Банев да излежава присъдите си у нас може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на страни от съюза.

От събраните данни апелативният съд прави извод, че Банев не се намира на територията на България, още повече че при първото негово легално влизане на територията на страната ни, следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието по влязлата в сила присъда на Софийския градски съд.  

По тези причини молбата на Банев е недопустима, допълват от апелативния съд.


Топ новини

виж още
Актуална тема