Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сарафов: Прокурори, разследващи Нотариуса, са получили заплахи за живота

Закон и ред

Сарафов: Прокурори, разследващи Нотариуса, са получили заплахи за живота

Сарафов: Прокурори, разследващи Нотариуса, са получили заплахи за живота - Tribune.bg
Снимка:

Владислава Цариградска иска да бъде изслушана от ВСС заради Нотариуса

Патрон и кръст от клонки са получили прокурорите, разследващи Мартин Божанов-Нотариуса, разкри изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов по време на изслушването си в заседанието на Съдийската колегия към ВСС във връзка с разразилия се след убийството на Нотариуса скандал с т.нар. частен клуб за магистрати.

"В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП са получили заплаха за живота си. Единия от колегите е получил в пощенската си кутия един патрон. Излязъл е да се разхожда със семейството си и когато се върнал в пощенската си кутия, която е била отворена, намерил патрон. Другият колега прокурор, който е дама, в същия ден 11 февруари, прибирайки се отвън пред входната врата на жилището си е намерила кръст от клонки. Считаме, че това е една конкретна заплаха и конкретно предупреждение към тях да внимават в своята работа вероятно, да не бъдат много активни в своята дейност. Тези случаи не можем да ги извадим от контекста на ситуацията, в която се намираме в момента, разследвайки дейността на покойния Мартин Божанов по прякор Нотариуса", сподели на заседанието Сарафоф.

Изпълняващият функциите главен прокурор се ангажира да изпрати два доклада относно заплахите към прокурорите до министъра на правосъдието Атанас Славов с молба на тези двама магистрати да бъде назначена съответната охрана.
На въпрос на един от кадровиците относно връзки и контакти на Нотариуса с магистрати и срещи в частни клубове Сарафов посочи: “Към настоящия момент не разполагам с конкретна и достоверна информация”, посочи той.

Сарафов уточни, че с цел изясняване на ситуацията около изнесените публично обстоятелства още на 6 февруари е изготвил заповед, с която е заповядал до дирекция “Информационни технологии” към администрацията на главния прокурор в срок до 7 февруари да извърши справка в унифицираната система на прокуратурата за налични преписки и досъдебни производства заведени в прокуратурата жалби и сигнали срещу Мартин Божанов - Нотариуса. “В резултат на компетентните отдели възложих да извършат служебен контрол за законосъобразност на постановените откази за образуване на досъдебни производства и постановленията за прекратяване на образувани вече наказателни производства. За резултата от извършения служебен контрол трябва да се изготви обобщен доклад, който да ми бъде предоставен до 29 февруари”, посочи той и коментира, че не може да посочи кои преписки могат да получат нов тласък.

В крайна сметка от изслушването на Сарафов не стана ясно какво се случва с разследването, което трябва да установи дали в частния клуб на Нотариуса са ходили магистрати и какво всъщност са правили там ако са ходили. От друга страна стана ясно, че изпълняващият функциите главен прокурор е запознат със заплахите над съдиите Цветко Лазаров и Владислава Цариградска.

По-рано стана ясно още, че съдия Владислава Цариградска, която е с охрана, защото е заплашван свидетел по делото за престъпната група за имотни измами, пране на пари и натиск върху магистрати, свързвана с убития Мартин Божанов - Нотариуса, също поиска да бъде изслушана от Съдийската колегия на ВСС.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети