Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Колев посочи имена за източването на „Хемус“, поиска прекратяване на производството срещу него

Закон и ред

Прокуратурата: Колев посочи имена за източването на „Хемус“, поиска прекратяване на производството срещу него

Прокуратурата: Колев посочи имена за източването на Хемус, поиска прекратяване на производството срещу него - Tribune.bg
Снимка:

Обвиняемият за източване на АМ „Хемус” Борислав Колев  е изложил своята версия, както е посочил и конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Имената на тези лица не са публично известни. Това стана ясно след проведения разпит в Софийска градска прокуратура.

От държавното обвинение съобщиха, че той е поискал наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за провеждане на разпит на обвиняемия пред съдия по реда на чл. 222 от НПК.

Предстои да бъдат дадени подробни указания от наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства чрез разпити на свидетели, както и чрез всички други необходими процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина.

Разпитът е бил проведен от двама прокурори в СГП и разследващ полицай от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). При провеждането му присъства и главният прокурор Иван Гешев по изричното настояване на обвиняемия Колев и разрешение на наблюдаващ прокурор.

От държавното обвинение съобщиха още, че разпитът се е провел чрез изготвяне на видеозапис, за което обвиняемият и неговият защитник са били изрично предварително уведомени и не са възразили. Видеозаписът е бил осъществен от технически сътрудник.

В хода на разследването до момента обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения, добавиха от прокуратурата.

По-рано днес Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ обвиняемия. Определението беше постановено във връзка с протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.

Тази сутрин от братът на Борислав Колев - Иво стана ясно, че Борислав иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже неща по случая.

„Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му", коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който също дойде в сградата на Съдебната палата. Той подчерта, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката „задържане под стража“, наложена на Колев. „Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие“, коментира Гешев на влизане за разпита на Борислав Колев.

„Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата“, коментира още Гешев.

На обяд стана ясно, че Колев се е срещнал и със силовия министър Бойко Рашков. Пред медии той заяви, че обвиняемият е казал имена и допълни, че разследването може да се ускори. Той заяви, че Колев не е бил заплашван, но намекна, че има предпоставка това да се случи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати