Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Шефът на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС

Закон и ред

Шефът на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС

Шефът на Киберпрестъпност в ГДБОП: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява, казва Владимир Димитров

Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява. Това заяви пред Нова телевизия комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. По думите на специалиста това личало от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са към места, където има изборни секции. „Цели се да се всее смут и страх в населението“, допълни той.

Припомняме, че вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната през изминалата седмица и наруши образователния процес. По случая беше задържано 17-годишно момче от София. За 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна. Той използвал три интернет ресурса.

Шефът на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. Комисар Владимир Димитров отличи проблем в системата за киберзащита у нас. „Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск.

Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия“, категоричен беше той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати