Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Шестима задържани за телефонни измами, групата е действала от Румъния

Закон и ред

Шестима задържани за телефонни измами, групата е действала от Румъния

Снимка:

Всички жертви на измамниците са в България, набелязвани са на случаен принцип

Шестима души са задържани за участие в организирана престъпна група за телефонни измами, които са дейтвали от Румъния, съобщиха на брифинг от Спецпрокуратурата. Акцията се е провела вчера от българските и румънски полицейски и съдебни органи.

Съвместните действия са били координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

Задържани в хода на акцията са шестима български граждани, трима от които в хостел в румънската столица Букурещ. Останалите  - в Перник и София. 

Групата е  действала от  2019 г. и е извършвала измами основно у нас, но обажданията са били от Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. „мулета“. Основните жертви са възрастни хора като до момента са установени 8 жертви на ОПГ. 

„Парите, чрез мулета, първо са се превеждали в Румъния. След това е ставало обратното – връщане от Румъния в България, за да се прекъсне пътят на парите, което да затрудни разкриването на престъплението“, поясни прокурор Валентина Маджарова, и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура.

До момента размерът на доказаната щета е над 156 000 лева като престои тя да се увеличи.  Най-голямата доказана сума, която са прибрали телефонните измамници е 30 хиляди лева, казаха още от Спецпрокуратурата. 

От тримата задържани в Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи.

Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа. На 12 декември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Предстои задържаните в Република Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

От полицията отново призоваха гражданите да бъдат бдителни при случайни обаждания по телефона. „Полиция и прокуратура не работят по този начин. Да бъдат внимателни да търсят съдействие, да не се поддават на манипулациите, които им се прилагат“, апелира главен комисар Николай Хаджиев.  


Коментари (2)

Главният каскет нали миналата година се похвали, че ги е разбил, и вече нямало тел. Измами. Май послъгва и се хвали като боса си.
11.12.2020 18:17 / Отговор
Мунчо Фатмаков Едно магаре ли се казва Румен ? Веднага са се появили други цигани от Ветово за нови измами.
12.12.2020 11:07

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още