Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Шестимата от ВСС, които внесоха първото искане за освобождение на Гешев, искат да го изтеглят

Закон и ред

Шестимата от ВСС, които внесоха първото искане за освобождение на Гешев, искат да го изтеглят

Шестимата от ВСС, които внесоха първото искане за освобождение на Гешев, искат да го изтеглят - Tribune.bg
Снимка:

Във Висшия съдебен съвет спорят по каква процедура да разглеждат искането за оттегляне на главния прокурор и имат ли право шестимата да го изтеглят

Шестимата членове на ВСС от прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова, поискаха да оттеглят предложението си за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това беше обявено на днешното заседание на ВСС от един от вносителите Огнян Дамянов.

„Възползвайки се от правомощията, предвидени в член 56 от НПК и след обсъждане помежду си на всички представени доказателства заявявам, че оттегляме предложението с входящ номер ВСС 7296 от 12 май 2023 г. с правно основание член 175 ал.5 във връзка член 173 алинея 3 от ВСВ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства посочени в член 129 алинея 3.5 от Конституцията за тежко нарушение на служебните задължения, с което правим предложение да бъде прекратено производството в тази част“, заяви той.

Последва дебат дали това предложение изобщо може да бъде оттеглено, а главният прокурор се обяви против оттеглянето му.

„Обидно е за колегите, това което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина“, заяви Гешев.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова от съдийската колегия предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев обаче процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Иван Гешев
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати